Foto: Lethikuva / Markku Ulander. Kira Åkerström-Kekkonen har vuxit upp med restaurangliv.

Mästerkock planerar karriär i San Fransisco

Under nästan ett halvt år fick Kira Åkerström-Kekkonen, 26, hålla tyst om att det var hon som vunnit Master Chef-tävlingen för amatörkockar eftersom inspelningarna gjordes under hösten. På torsdagskvällen blev det offentligt.

– Tidvis har det nog varit svårt att inte få säga något när folk frågat hur det gick.

Tävlingen var stressig, men Åkerström-Kekkonen ångrade aldrig att hon deltog.

– Jag kom flera gånger gråtandes hem från inspelningarna när det gått lite sämre. Men även om det var tungt så var det absolut värt det.

Åkerström-Kekkonen, som är restonom till sin utbildning, har nu fått klart för sig att det är matbranschen som hon vill satsa på.

– Det är absolut min grej. Jag har alltid drömt om att vara matstylist eller matfotograf.

Restaurangliv sedan barn

I juni kommer hon att flytta till San Francisco med sin man som jobbar i it-branschen. Därifrån hoppas hon kunna skriva också för den finländska publiken, till exempel till någon mattidning.

Hon kommer också att fortsätta skriva på sin blogg http://www.trulykira.com.

Åkerström-Kekkonen har vuxit upp med restaurangliv.

– Min pappa (kocken Jan Åkerström) har ägt en del restauranger och vi har ätit mycket ute. Också min mamma, fammo och mommo var jätteduktiga på att laga mat.

Åkerström-Kekkonen har själv jobbat som servitris, men aldrig på kökssidan.

Vem är det som lagar maten hemma hos er?

– Det är nog jag. Jag älskar matlagning.