Skärmavbild

Tre flickor från Botby högstadium årets unga företagare

Tre femtonåriga flickor från Botby högstadium har valts till årets bästa unga företagare. Tävlingen arrangeras årligen av föreningen Ung Företagsamhet, Nuori Yrittäjyys.

Sara Wikström, Maria Hämäläinen och Clara Haglund kläckte idén att sälja personligt anpassade skal till telefoner. Företaget fick namnet The Attitude UF och deras jobb ledde långt.

Flickorna har fått hedersomnämnande för gott ledarskap, bästa företagspresentation och bästa företag i tävlingen "Våga vara företagsam". Tävlingen arrangeras varje år av föreningen Ung Företagsamhet.

Flickorna vann den nationella UF-finalen i evenemanget "Våga vara egen" i klassen företag på grunskolenivå.

Med orden "En sanslös attityd och utmärkt prestationsförmåga" beskriver juryn deras arbete. 

"Idén bara kom"

Clara Haglund berättar att hon, Sara Wikström och Maria Hämäläinen valde handel och företagsamhet som tillvalsämne i åttan, och i det ingick att man i nian skulle grunda ett företag.

– Först tänkte vi att vi skulle göra om gamla kläder, men det blev problematiskt då de olika klädmärkena ägde rättigheterna och vi inte bara kunde sälja dem vidare, berättar Haglund om bakgrunden.

Idén till personliga handgjorda telefonskal "bara kläcktes", enligt Haglund. Med i evenemanget fanns visserligen andra företag som sålde mobilskal, men trion var ensamma om att göra dem personliga. 

– Vi har två olika kollektioner för Iphone, en vardaglig och en mer festlig. Men vi kan göra skal till vilka modeller som helst på beställning, äger Haglund.

Mobiltelefonskalen kostar 13,95 respektive 18 euro, och har gått bra åt, enligt Haglund.

Hon berättar att ingen av de tre tänkt på en bana som företagare tidigare, men att det i och med den här erfarenheten kanske är en möjlighet. Beträffande huruvida produktionen kommer att fortsätta, konstaterar Haglund att det är ansökningar till gymnasier som gäller just nu, och att det kan hända att skolan tar så mycket tid att de inte hinner med företaget.

– Det var jätteroligt att vinna i tävlingen, det var över all förväntan, säger Haglund.

Framtiden är öppen.

Ung Företagsamhet

I tävlingsjuryn satt representanter för näringslivet och experter på utbildning.

Drygt 300 unga som grundat egna företag under det här läsåret presenterade sina företag och produkter.

De unga företagarna grundar ett företag för ett år och inhämtar arbetslivskunskap,  lär sig hur man sköter ekonomi, och företagaranda.

– Det här är det bästa för att förebygga utslagning,  säger Virpi Utriainen, verksamhetsledare för Ung Företagsamhet. 

Tävlingen hölls i år i Lojo. För att se alla pristagare samt fotoalbum gå in på Våga vara företagsam.

 

KommentarerLäs regler för kommentarer >>

Regler för kommentarer

Välkommen till debatten på Hbl.fi. För att vi ska ha ett bra och seriöst diskussionsklimat måste du följa reglerna. Endast inloggade personer kan kommentera artiklar, antingen under eget namn eller signatur. Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Hbl:s redaktion förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som bryter mot reglerna.

Här är våra spelregler:

 • Var hövlig och korrekt i dina kommentarer.
 • Respektera andra personers privatliv oavsett om det gäller andra debattörer, personer i artiklarna eller journalister. Inga personangrepp tillåts.
 • Håll dig till artikelns ämne och motivera din åsikt.
 • Eftersom Hbl är ett svenskspråkigt medium är kommentarsspråket svenska.
 • Dina kommentarer kan användas i andra sammanhang på Hbl.fi, i Hufvudstadsbladet eller i andra KSF Media publikationer.Det är inte tillåtet att:

 • hota, trakassera, sprida lögner eller skvaller.
 • uppmana till brott eller på annat sätt bryta mot Finlands lag.
 • använda svordomar och obscena ord.
 • kommentera etnicitet, kön, sexuell läggning, religion eller hälsotillstånd om det saknar betydelse i sammanhanget.
 • skriva rasistiska och sexistiska inlägg.
 • göra reklam.
 • länka till sidor med sexistiskt, pornografiskt eller rasistiskt innehåll. Detsamma gäller länkar till diskussionsforum.
 • skriva långa citat, huvuddelen av kommentaren ska vara din egen.
 • använda osakliga användarnamn (signaturer).Alla inlägg efterhandsgranskas av moderatorn. Vem som helst kan anmäla en kommentar genom att klicka på flaggsymbolen invid kommentaren. Den kommer då att granskas av moderatorn som fattar beslut om kommentaren får finnas kvar eller avlägsnas. Frågor om Hbl.fi kan sändas till webb@hbl.fi. Modereringen på Hbl.fi utgår från redaktionens regler men i själva jobbet får vi hjälp av ett utomstående företag, Interaktiv Säkerhet. Företaget är specialiserat på övervakning av artikelkommentarer och anlitas av flera svenskspråkiga nyhetssajter. Har du klagomål som gäller modereringen? Ta kontakt med webb@hbl.fi. Klistra in en länk till artikeln i fråga och uppge tidpunkt och under vilket namn kommentaren lagts ut.Hur syns mitt namn eller signatur: Det är endast möjligt att kommentera artiklar om du skapat ett digitalt konto och loggat in. Utgångsläget är att ditt förnamn och efternamn syns när du kommenterar, men du kan också välja att använda en signatur om du inte vill uppge ditt riktiga namn.Hur ändrar jag min signatur: På hbl.fi, klicka till Mitt konto-knappen uppe till höger och välj Regigera kontouppgifter. Välj Personlig information. Längst ner på sidan kan du ange Signatur för kommentarer. Klicka på Spara. Notera att du vid varje kommentering fritt kan välja signatur.Så behandlar vi din signatur Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Vi förbehåller oss rätten att kontakta dig.