Skärmavbild

Tre flickor från Botby högstadium årets unga företagare

Tre femtonåriga flickor från Botby högstadium har valts till årets bästa unga företagare. Tävlingen arrangeras årligen av föreningen Ung Företagsamhet, Nuori Yrittäjyys.

Sara Wikström, Maria Hämäläinen och Clara Haglund kläckte idén att sälja personligt anpassade skal till telefoner. Företaget fick namnet The Attitude UF och deras jobb ledde långt.

Flickorna har fått hedersomnämnande för gott ledarskap, bästa företagspresentation och bästa företag i tävlingen "Våga vara företagsam". Tävlingen arrangeras varje år av föreningen Ung Företagsamhet.

Flickorna vann den nationella UF-finalen i evenemanget "Våga vara egen" i klassen företag på grunskolenivå.

Med orden "En sanslös attityd och utmärkt prestationsförmåga" beskriver juryn deras arbete. 

"Idén bara kom"

Clara Haglund berättar att hon, Sara Wikström och Maria Hämäläinen valde handel och företagsamhet som tillvalsämne i åttan, och i det ingick att man i nian skulle grunda ett företag.

– Först tänkte vi att vi skulle göra om gamla kläder, men det blev problematiskt då de olika klädmärkena ägde rättigheterna och vi inte bara kunde sälja dem vidare, berättar Haglund om bakgrunden.

Idén till personliga handgjorda telefonskal "bara kläcktes", enligt Haglund. Med i evenemanget fanns visserligen andra företag som sålde mobilskal, men trion var ensamma om att göra dem personliga. 

– Vi har två olika kollektioner för Iphone, en vardaglig och en mer festlig. Men vi kan göra skal till vilka modeller som helst på beställning, äger Haglund.

Mobiltelefonskalen kostar 13,95 respektive 18 euro, och har gått bra åt, enligt Haglund.

Hon berättar att ingen av de tre tänkt på en bana som företagare tidigare, men att det i och med den här erfarenheten kanske är en möjlighet. Beträffande huruvida produktionen kommer att fortsätta, konstaterar Haglund att det är ansökningar till gymnasier som gäller just nu, och att det kan hända att skolan tar så mycket tid att de inte hinner med företaget.

– Det var jätteroligt att vinna i tävlingen, det var över all förväntan, säger Haglund.

Framtiden är öppen.

Ung Företagsamhet

I tävlingsjuryn satt representanter för näringslivet och experter på utbildning.

Drygt 300 unga som grundat egna företag under det här läsåret presenterade sina företag och produkter.

De unga företagarna grundar ett företag för ett år och inhämtar arbetslivskunskap,  lär sig hur man sköter ekonomi, och företagaranda.

– Det här är det bästa för att förebygga utslagning,  säger Virpi Utriainen, verksamhetsledare för Ung Företagsamhet. 

Tävlingen hölls i år i Lojo. För att se alla pristagare samt fotoalbum gå in på Våga vara företagsam.