Foto: Hbl-arkiv. Bilden är tagen vid Hanken i Helsingfors.

Fler vill studera vid Hanken

Allt fler vill studera vid Svenska handelshögskolan. Sedan i fjol har intresset för den femåriga svenska ekonomutbildningen ökat med tio procent.

Denna vår tävlar 1 133 sökande om de 180 studieplatserna i Helsingfors och 70 studieplatserna i Vasa.

Över en femtedel av de sökande uppger finska som sitt modersmål.

– Den internationella atmosfären på våra campus, den i utbildningen inbyggda utlandsterminen och utbildningens höga kvalitet lockar sökande oavsett modersmål, säger Tove Ahlskog-Pursiainen, chef för studiebyrån vid Hanken.

Också de tvååriga magisterprogrammen har väckt intresse. Till de engelskspråkiga programmen har det kommit 398 ansökningar och till de svenskspråkiga 133.

Samtidigt har högskolorna i Finland fått rekordmånga ansökningar i vår. 

73 200 personer har ansökt om studieplats vid universitet, 76 500 om en plats i utbildningen för unga vid yrkeshögskolorna och 17 300 om en plats inom vuxenutbildningen vid yrkeshögskolorna. Antalet sökande har ökat i alla tre grupper.

Det populäraste utbildningsområdet vid yrkeshögskolorna är bland både unga och vuxna social-, hälso- och idrottsområdet. I fråga om studierna för högre YHS-examina har särskilt naturbruk- och miljöområdet ökat i popularitet. Där är antalet sökande sex gånger så stort som för ett år sedan.

Vid universiteten har det humanistiska området flest sökande. Särskilt har intresset för teologi, farmaci och militära studier ökat.

Högskolorna meddelar om antagningsresultaten i juli.