HBL-Arkiv. Johannes Tervo

I Närpes lyckas integreringen

Närpes har utvecklat en helt egen modell för integrering av invandrare - baserad på ett äkta behov av arbetskraft.

Närpes har utvecklat en helt egen modell för integrering av invandrare. Hemligheten bakom modellen är ett äkta behov av arbetskraft, fördomsfrihet och företagarandan i trakten, framgår det av en färsk undersökning vid Migrationsinstitutet.

Det är enligt forskarna Markku Mattila och Krister Björklund ingen tillfällighet att attityderna gentemot invandrarna är positiva i Närpes.

– En viktig underliggande faktor är bygdens emigrationstraditioner. Närpes har en lång historia som utvandringsbygd. De flesta närpesbor har emigranter i släkten och många har själv varit emigranter i främmande land, vilket gör det lättare att sympatisera med invandrare och förstå deras ställning, skriver forskarna i undersökningen.

De strukturella förutsättningarna för integrationen är enligt dem viktigast: arbetsplatser, bostäder, språkundervisning och samhällelig infrastruktur.

Närpesmodellen har skapats genom att man utvecklat alla parallellt och det småskaliga lokalsamhället har varit en viktig bakgrundsfaktor.

Enligt forskarna kunde modellen troligen även tillämpas i andra kommuner.
– Troligen, i alla fall delvis, trots att få kommuner har sådan migrationshistoria och företagartradition som Närpes, säger forskarna.