LEHTIKUVA / Kimmo Rauatmaa

Talvivaara tappar ut mera vatten på grund av läcka

Det nya läckaget på Talvivaara inverkar som det nu ser ut inte på bolagets ekonomi eller målsättningar. Det säger vd:n Pekka Perä till FNB. Enligt Perä var Talvivaara berett på att läckan eventuellt skulle upprepas.

– Jag ser inte att det här skulle påverka vårt år som helhet, säger Perä till FNB.

Bolaget hade berett sig på risken genom att på förhand bygga dammar och platser där vattnet kan behandlas. Perä kan ännu inte säga hur länge avbrottet i metallverkets verksamhet fortsätter.

Det är än så länge oklart exakt vad som skett i den istäckta fällningsbassängen. Perä säger man var beredd på att höstens läckage kunde försvaga bassängen.

Enligt Perä är situationen vid gruvan under kontroll. Han säger att läckaget inte påverkar miljön.

I mars började Talvivaara tappa av behandlat spillvatten norrut i Ule älvs vattensystem och söderut i Vuoksens insjösystem. I dag utökades avtappningsmassorna söderut för att försäkra att det finns lagringskapacitet för vattnet från läckaget, sade Talvivaaras kommunikationschef Olli-Pekka Nissinen. Han säger att bolaget meddelat myndigheterna om att den trappat upp avtappningen av säkerhetsskäl. Läckaget har inte påverkat avtappningen norrut.

Bolaget försöker hitta platsen där bassängen sprungit läck.