Foto: Colourbox. Genom Östersjön åkte ett fartyg lastat med tillräckligt uran för två atombomber. Fartyget på bilden har ingenting med den ifrågavarande lasten att göra.

Radioaktiv last smögs ut ur Östersjön

Tillräckligt med höganrikat uran för att skapa två atombomber fraktades förbi Sverige. De svenska myndigheterna kände inte till frakten, inte heller i Finland visste man om det som skedde.

Ett fartyg med 68 kilo höganrikat uran, tillräckligt för två atombomber, passerade Sverige den 25 mars. Enligt Svenska Dagbladet kände varken den svenska kustbevakningen, marinen eller Strålsäkerhetsmyndigheten om den explosiva frakten.

Tidningen skriver att transporten hörde till ett projekt, finansierat av USA, med syfte att få bort höganrikat radioaktivt material från Östeuropa för att minimera risken att det kommer i händerna på terrorister.

Transporten gick från Prag i Tjeckien, förbi svenska Helsingborg och genom Öresund till Murmansk på Kolahalvön. Frakten passerade därmed inte Finland, men nog Östersjön.

Visste Finland om den här frakten biträdande chef för övervakningen av kärnmaterial och -avfall Arja Tamminen på Strålsäkerhetscentralen?

– Nej, vi har inte fått någon information om frakten i fråga, men det hade vi inte heller orsak att få. Eftersom den inte passerat finska vatten har de ingen skyldighet att informera oss om det, även om den bär på en radioaktiv last.

Tamminen säger att det sker väldigt sällan.

– Under mina trettio år i huset har det en eller två gånger hänt att någon radioaktivlast åkt genom finska vatten.

Enligt Svenska Dagbladet är det inte uteslutet att fler liknande transporter går till Murmansk.