Foto: Niklas Meltio. Marten Kobar och Helena Nappus i Kampens köpcentrum i Helsingfors.

"Tonåringarna behöver få umgås"

En dag växer ungdomarna upp och får tjockare plånböcker. Det är en orsak till att köpcentren välkomnar dem. På Ungdomscentralen ser man inget fel med att tonåringarna "bara hänger".

– Vissa ungdomar vill bara vara med kompisar. De har rätt till mötesplatser, som Kampens köpcentrum. Samtidigt måste det finnas platser med verksamhet där tonåringarna känner att de är delaktiga, säger Merja Hovi, tf. avdelningschef på Ungdomscentralen i Helsingfors.

På annandag påsk ryckte polisen in för att skingra hundratals ungdomar i Kampens köpcentrum. I veckan har Ungdomscentralen, polisen, organisationen Aseman lapset, Securitas och ledningen för Kampens köpcentrum diskuterat händelsen.

– Kampen blev som en ungdomsgård för de upp till tusen ungdomarna som var där. Alla butiker var stängda och det saknades vuxna som vid behov kunde hjälpa tonåringarna. Ibland behöver ungdomarna gränser.

Med start klockan 13 i dag träffar Ungdomscentralen och Aseman lapset unga i Walkers-kaféet mitt emot Kampen. Ungdomsledarna rör sig också i köpcentret.

Varken på Ungdomscentralen eller hos ledningen för Kampen finns tanken om att ungdomarna inte ska få umgås i köpcentret.

– Vi ser inte ungdomarna som ett problem. Av de 100 000 som varje dag passerar Kampen är cirka 20 000 tonåringar. Kanske 50 av dem tillhör en marginalgrupp som någon gång uppför sig osakligt, säger Heli Vainio, chef för köpcentret Kampen.

Enligt henne är det speciellt under helgerna som unga avlägsnas från köpcentret. Då är också besökarantalet stort, under en fredag räknar man med att upp till 140 000 personer passerar.

– Vi har en väldigt hög tröskel för att avlägsna någon från köpcentret. Om ungdomarna dricker, svär och skriker eller skräpar ned agerar vi. Men det är till exempel okej att sitta på golvet så länge man inte täpper till någon ingång.

Även Kirsi Feirikki, chef för köpcentret Itis i Östra centrum intygar att ungdomarna är välkomna.

– Det förutsätter att de uppför sig gott och inte stör. Jag upplever inte att det är ungdomarna som uppträder störande.

Till Itis kommer dagligen drygt 40 000 personer. I fjol avlägsnades 10–20 personer om dagen från Itis.

– Vi för ingen statistik över kön eller ålder på de här personerna. Vi uppskattar att det rör sig om en moderat summa. Den vanligaste orsaken var att kunden var berusad.

Feirikki berättar att relationen mellan ordningsvakterna och ungdomarna till största delen är god.

Men det är inte bara i köpcentren som de unga umgås.

– De senaste åren kommer fler till ungdomsgårdarna. Det kan bero på det ekonomiska läget i Finland just nu. Föräldrarna har inte så mycket pengar. Nästan all vår verksamhet är gratis. Vi har också blivit bättre på att marknadsföra den, säger Hovi.

Läs mer i dagens Hbl.