– Kontot är på noll, men intresset är starkare än någonsin. Vi har vår klubblokal, våra bilar och ett brinnande gemensamt intresse, säger Dage Groop, ordförande i Jakobstadsnejdens veteranbilssällskap. Foto: Lina Enlund

Veteranbilsklubb tvingas till omstart

Medlemmarna i Jakobstadsnejdens veteranbilssällskap håller på att smälta chockbeskedet att över 100 000 euro av föreningens besparingar har försnillats. – Vi blir tvungna att låna kapital för att hålla i gång verksamheten, säger ordförande Dage Groop.

Ute på klubblokalen Vagnslidret jobbar en handfull sammanbitna medlemmar med två av föreningens blivande museifordon, en Ford Eiffel från 1939 och en fyrhjulsdriven Mercedes Benz-lastbil från 1956. Den förra ska visas upp på föreningens utställning redan i slutet av april.

– Den var så rostig att folk tyckte vi var galna, när vi började restaurera den. Den har krävt enormt mycket svetsarbete, men det finns en charm i att anta utmaningar, säger Dage Groop, ordförande i Jakobstadsnejdens veteranbilssällskap.

Den stora utmaningen nu är att fortsätta verksamheten efter att kontot tömts av föreningens mångåriga kassör. På tisdagen informerades medlemmarna om förskingringen och i går samlades styrelsen till ett extramöte.

– Vi diskuterade framtiden eftersom historien är så tråkig. Nu har vi bestämt oss för att ta lån för att kunna upprätthålla verksamheten som planerat.

Klubben grundades 1969 och har nu cirka 200 medlemmar. Verksamheten har på senare år finansierats till stor del med de intäkter som kommit från den årliga Juthbacka­marknaden i Nykarleby. Marknaden är en framgångssaga som vuxit från en liten verktygsloppmarknad till ett 48-timmarsevenemang med 30 000 besökare. Överskottet har arrangören lagt på sitt sparkonto.

– Nu är kontot på noll, men vi kommer att ordna Juthbackamarknaden som planerat i augusti. Efterfrågan på försäljningsplatser är större än utbudet. Vi kommer att betala tillbaka lånet när vi fått in tillräckligt för att bedriva föreningens huvudsakliga verksamhet, att renovera gamla bilar.

Kassören är polisanmäld och utredningen pågår.

– Han har förklarat för oss att han efter sin konkurs för femton år sedan varit jagad av fordringsägare och aldrig riktigt kommit upp över ytan. Vi har inte haft något intresse av att brännmärka honom, men vår bank uppmanade oss att polisanmäla förskingringen, säger Dage Groop.

Han har sett en stark vilja hos medlemmarna att arbeta för att föreningen ska klara situationen.

– Vi började en gång i tiden från noll, utan kapital och klubblokal. Nu har vi i alla fall vårt Vagnslider, våra bilar och ett gemensamt brinnande intresse för veteranbilar. Det bästa sättet att hantera besvikelsen och ilskan är att arbeta med händerna och se hur det framskrider, konstaterar Dage Groop.