Colourbox

Pappa till prematur samlar in pengar till barnkliniker

Den 21 mars fick pappan bakom Facebooksidan "875 grammaa" en prematurdotter som vägde 875 gram. Nu utmanar han privatpersoner och företag att hjälpa sjukhusen.

På onsdagen startade pappan bakom Facebooksidan "875 grammaa" en insamling för en kuvös till det sjukhus som behöver den bäst. Om det kommer in mer pengar, kartlägger man behovet efter det. Pengarna betalas in via Barnklinikens faddrar.

 

På bara två veckor har Facebooksidan "875 grammaa" fått nära 60 000 följare. På sidan postar pappan, som vill vara anonym i medierna, berörande bilder på sin lilla dotter som föddes i graviditetsvecka 30 på grund av graviditetsförgiftning. I tisdags fick sidans följare bland annat veta att den lilla flickan har sprängt den strategiska gränsen på 1 000 gram.

Vid Barnklinikens faddrar berättar verksamhetsledare Anne Knaster att kampanjer som startas av privatpersoner har ökat klart de senaste åren.
– De sociala medierna spelar en stor roll. Det är lätt att klicka på "gilla"-knappen och visa sitt stöd.

En annan pappa som samlat in pengar till just prematurer via Barnklinikens faddrar är finlandssvenska Tomas Ekman. Genom att skida 150 km på tolv timmar och be folk betala in 10 cent per kilometer hoppas han ha samlat ihop till en ny värmekuvös. För knappt två veckor sedan hade kampanjen redan samlat 7 500 euro, den slutgiltiga summan klarnar den här veckan. När Ekmans trillingar föddes behövde de kuvösvård. Trillingarna fyller 10 år i dag, onsdag.

Vid Barnkliniken är överläkaren på intensivvårdsavdelningen för nyfödda K7 Sture Andersson glad över den nya Facebookkampanjen.

– Det viktiga är att man får dela med sig av sina upplevelser.

Borde inte investeringar av det här slaget göras med offentliga medel?

– Det är klart. Men vissa investeringar kan bli tidigarelagda på det här sättet.

2015 flyttar intensivvårdsavdelningen för nyfödda till vid det laget nyrenoverade Kvinnokliniken. Då kommer de nyfödda att få vård i våningen under förlossningssalarna och föräldrarna får bo i familjerum.

– Föräldrarna spelar en viktig roll i vården, säger Sture Andersson.

Pappan bakom Facebookkampanjen nöjer sig inte med att samla in pengar till sjukhusen. Han har också utmanat restauranger och hotell att erbjuda föräldrar med långtidssjuka barn billigare mat och övernattning i närheten av sjukhuset.

Uppropet fick snabbt gehör och ledde till de mest olika donationer: i går hade olika småföretagare erbjudit föräldrar bland annat gratis ansiktsvård, yoga och förlängning av ögonfransarna.

Kampanjen fick samtidigt en beskyddare, USA:s ambassadör Bruce Oreck. Han har bland annat tränat tillsammans med pappan som har en bakgrund som bodybuilder.

Bruce Oreck var dessutom själv prematur då han föddes.