Foto: Hbl-arkiv/Tor Wennström. På bilden syns färjan som går mellan Pargas och Nagu.

Lågt havsvattenstånd stör färjtrafiken

Låga havsvattenstånd har försvårat färjtrafiken i framför allt Åbolands skärgård. För att förhindra att färjorna ska gå för djupt har man varit tvungen att begränsa bärigheten, vilket har gjort trafiken långsammare och försvårat den tunga trafiken till och från skärgården.

Läget är exceptionellt på den punkten att vattenstånden varit låga redan i några veckors tid, säger säkerhets- och trafikchefen Timo Mäkelä på Finlands färjetrafik.

Tre färjor i Skärgårdshavet och Finska viken har försetts med viktbegränsningar. De är Skagenfärjan i Iniö, Korpo–Norrskatafärjan i Pargas och Barösundsfärjan i Ingå. Vattnet är så lågt att färjorna inte kan transportera väldigt tunga fordon eller stora antal bilar.

Det har lett till problem för framför allt lokala företagare. Varuleveranser till butiker har skötts med skåpbilar i stället för lastbilar. Mäkelä säger att begränsningarna kan upphävas bara vattnet först stiger med 20–30 centimeter.

Den enda färjan som stått helt stilla på grund av det låga havsvattenståndet är Pellingefärjan i Borgå skärgård. Färjan körde på grund för knappt två veckor sedan och färjtrafiken mellan fastlandet och Pellinge bröts för tre dagar. I två dagars tid fick Pellingeborna själva ordna med båttransport. Den tredje dagen började Räddningsverket köra mellan färjfästena.

Vattnet en halv meter lägre än normalt

Meteorologiska institutet förutspår att läget till sjöss fortsätter oförändrat åtminstone över påsken. Så länge luften är kall och det inte kommer några långvarig sydvästliga luftströmmar förblir vattenståndet lågt, säger meteorologen Niko Tollman.

Vattenståndet är lågt i alla de finska havsområdena. Havsnivån är ungefär en halv meter lägre än normalt.

Rekordlåga vattenstånd har i vår uppmätts i Fredrikshamn där havsvattennivån för ett par veckor sedan var 116 centimeter under nollnivån.

Läget beror på högtrycket som vilar över Finland och på att vindarna varit östliga och nordliga. Inget nytt vatten har kommit in i Östersjöbassängen via Öresund, säger Tollman.