Novia-Arcada-samtal väntar på ny styrelse

Dödläget i fusionsförhandlingarna mellan yrkeshögskolorna Novia och Arcada fortsätter åtminstone tills Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur Söfuk har fått en ny styrelse.

Samkommunen har stämma nästa vecka. Men styrelseordförande Alice Lillas förutsätter också att det ska finnas något nytt att behandla.

Kring fem av de tretton ledamöterna i samkommunens styrelse väntas bli utbytta. Åtminstone Lillas har ombetts fortsätta. Carl-Gustav Mangs, vice ordförande för SFP:s krets i Österbotten, säger att de nya ledamöterna utsågs innan kalabaliken kring fusionen av Novia och Arcada bröt ut.

– Vi tycker inte det får inverka, säger Mangs som ansvarar för platsfördelningen i Söfuk.

SFP:s österbottniska krets har vädjat för att förhandlingarna ska återupptas.

Oenig styrelse
Men på onsdagen beslutade Söfuks styrelse efter omröstning att inte ta upp fusionsförhandlingarna som ett extra ärende på mötet. Rösterna föll 7–6.

– Det fanns ingenting nytt att ta ställning till, motiverar Lillas beslutet.

Söfuks vice ordförande Märta-Lisa Westman som föreslog att frågan tas upp som extra ärende ville att beslutet i februari om att avbryta förhandlingarna skulle omprövas.

– Det omprövar vi när vi får något att ta ställning till, säger Lillas.

Westman anser att samkommunen bör sitta vid förhandlingsbordet och påverka oberoende av vad man anser om fusionsplanerna.

– Vi måste vara med och påverka så att de österbottniska och de regionala intressena i Österbotten tillgodoses, säger Westman.

Vill veta villkor
Vad är det som borde hända för att Söfuks styrelse ska ta upp frågan på möte?

– Vi måste få reda på villkoren: vilken är rollen för vars och ens ägarandel, hur den ska formuleras och hur kommer styrningen av en sådan organisation eventuellt att se ut. Det är oerhört viktiga saker när det handlar om utbildningsfrågor på lång sikt, säger Lillas.

Trots det planerar Lillas att samkommunen fram till följande styrelsemöte ska formulera de krav Söfuk vill lägga fram i förhandlingarna. Förhandlingarna mellan Novia och Arcada förs mellan Stiftelsen Arcadas styrelseordförande Arne Wessberg och Roger Broo, styrelseordförande för YHÅA.

Söfuk äger 12,5 procent i Yrkeshögskolan vid Åbo Akademi Ab (YHÅA) som driver Novia. Stiftelsen Sydväst äger likaså 12,5 procent medan Åbo Akademi äger 75 procent av aktierna. Söfuk förhandlar med de övriga ägarna till YHÅA.