Slit-och-släng-kulturen märks på husdjuren

Helsingfors djurskyddsförening omhändertar hundratals vanskötta rackare per år. I går fick djuren njuta av lite påskstämning.

– Det känns sorgligt att titta på de här katterna. Jag förstår inte hur människor kan överge sina djur, säger Jenna Aro.

Jenna Aro, 10, har kommit till djurskyddsföreningen Hesy rf:s påskjippo tillsammans med sin mamma. Deras katt Sampo har nyligen dött och Jenna skulle gärna ta en av de omhändertagna katterna med sig hem. Men någon ny katt lär det inte bli i dag.

– För jag ska kanske få en ödla. Men när jag blir stor ska jag absolut ha en katt och jag kan tänka mig att ta en sådan här övergiven, säger Jenna.

På söndagen vimlar det av barn i Hesys hus i Östra Baggböle. Palmsöndagen till ära har djurskyddsföreningen ordnat påskprogram. Man kan åka kärra efter hund, leta efter påskkärringens försvunna katt, få en ansiktsmålning och äta bakelser. Och titta på djuren, förstås.

Behöver publicitet

Enligt djurskyddsföreningens ordförande Hannele Luukkainen är det viktigt att föreningen ordnar sådana här tillställningar.

– Evenemangen får människor att reflektera över djurskyddsfrågor. Vi har legat på latsidan under de senaste åren. Men nu ska det bli bättring, säger hon.

Helsingfors djurskyddsförening Hesy rf har funnits sedan 1874. På den tiden gick verksamheten ut på att avliva slutkörda hästar på ett skonsamt sätt. I dag skyddar Hesy alla slags djur. Föreningen har 20 anställda och en hel armé av frivilliga som räddar hemlösa djur och sprider budskap om djurens rättigheter. På ett år hinner de rädda omkring 500 stackare, av dem är 90 procent katter.

– Det typiska är att djuret överges, eller att vi tvingas omhänderta ett djur vars ägare har missbruksproblem, säger Luukkainen.

I Hesys hus i Östra Baggböle finns främst katter, men också kaniner. Övergivna kaniner är ett växande problem, bara i huvudstadsregionens parker hittas varje år ett tiotal. Att de djur som finns på djurskyddscentralen har blivit vanskötta och ibland brutalt behandlade syns inte. Här får de den vård de  behöver.

Luukkainen välkomnar alla att komma och titta, man behöver inte ta med sig djuren hem. Enligt henne har huset blivit lite av en turistattraktion och särskilt barnen njuter av att gå omkring bland burarna och titta. För att få jobb måste man dock vara 18.

Krävande att ha husdjur
Enligt Luukkainen hör det till barns natur att vilja ta hand om djur. Det är trots allt av yttersta vikt att familjer som funderar på att skaffa husdjur utvärderar sin egen kapacitet och funderar noga innan de bestämmer sig för vilket djur de ska satsa på.

– Under våren ordnar vi evenemang där man kan träffa specialister som kan hjälpa till exempel då man funderar på vilken hundras som skulle vara lämplig, säger Luukkainen.
Luukkainen har varit aktiv inom djurskydd i närmare 40 år. Ordförande för Hesy har hon varit sedan 1986.
– När man väl gett sig in i det här arbetet är det svårt att lägga av, konstaterar hon.