Slit-och-släng-kulturen märks på husdjuren

Helsingfors djurskyddsförening omhändertar hundratals vanskötta rackare per år. I går fick djuren njuta av lite påskstämning.

– Det känns sorgligt att titta på de här katterna. Jag förstår inte hur människor kan överge sina djur, säger Jenna Aro.

Jenna Aro, 10, har kommit till djurskyddsföreningen Hesy rf:s påskjippo tillsammans med sin mamma. Deras katt Sampo har nyligen dött och Jenna skulle gärna ta en av de omhändertagna katterna med sig hem. Men någon ny katt lär det inte bli i dag.

– För jag ska kanske få en ödla. Men när jag blir stor ska jag absolut ha en katt och jag kan tänka mig att ta en sådan här övergiven, säger Jenna.

På söndagen vimlar det av barn i Hesys hus i Östra Baggböle. Palmsöndagen till ära har djurskyddsföreningen ordnat påskprogram. Man kan åka kärra efter hund, leta efter påskkärringens försvunna katt, få en ansiktsmålning och äta bakelser. Och titta på djuren, förstås.

Behöver publicitet

Enligt djurskyddsföreningens ordförande Hannele Luukkainen är det viktigt att föreningen ordnar sådana här tillställningar.

– Evenemangen får människor att reflektera över djurskyddsfrågor. Vi har legat på latsidan under de senaste åren. Men nu ska det bli bättring, säger hon.

Helsingfors djurskyddsförening Hesy rf har funnits sedan 1874. På den tiden gick verksamheten ut på att avliva slutkörda hästar på ett skonsamt sätt. I dag skyddar Hesy alla slags djur. Föreningen har 20 anställda och en hel armé av frivilliga som räddar hemlösa djur och sprider budskap om djurens rättigheter. På ett år hinner de rädda omkring 500 stackare, av dem är 90 procent katter.

– Det typiska är att djuret överges, eller att vi tvingas omhänderta ett djur vars ägare har missbruksproblem, säger Luukkainen.

I Hesys hus i Östra Baggböle finns främst katter, men också kaniner. Övergivna kaniner är ett växande problem, bara i huvudstadsregionens parker hittas varje år ett tiotal. Att de djur som finns på djurskyddscentralen har blivit vanskötta och ibland brutalt behandlade syns inte. Här får de den vård de  behöver.

Luukkainen välkomnar alla att komma och titta, man behöver inte ta med sig djuren hem. Enligt henne har huset blivit lite av en turistattraktion och särskilt barnen njuter av att gå omkring bland burarna och titta. För att få jobb måste man dock vara 18.

Krävande att ha husdjur
Enligt Luukkainen hör det till barns natur att vilja ta hand om djur. Det är trots allt av yttersta vikt att familjer som funderar på att skaffa husdjur utvärderar sin egen kapacitet och funderar noga innan de bestämmer sig för vilket djur de ska satsa på.

– Under våren ordnar vi evenemang där man kan träffa specialister som kan hjälpa till exempel då man funderar på vilken hundras som skulle vara lämplig, säger Luukkainen.
Luukkainen har varit aktiv inom djurskydd i närmare 40 år. Ordförande för Hesy har hon varit sedan 1986.
– När man väl gett sig in i det här arbetet är det svårt att lägga av, konstaterar hon.
 

KommentarerLäs regler för kommentarer >>

Regler för kommentarer

Välkommen till debatten på Hbl.fi. För att vi ska ha ett bra och seriöst diskussionsklimat måste du följa reglerna. Endast inloggade personer kan kommentera artiklar, antingen under eget namn eller signatur. Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Hbl:s redaktion förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som bryter mot reglerna.

Här är våra spelregler:

 • Var hövlig och korrekt i dina kommentarer.
 • Respektera andra personers privatliv oavsett om det gäller andra debattörer, personer i artiklarna eller journalister. Inga personangrepp tillåts.
 • Håll dig till artikelns ämne och motivera din åsikt.
 • Eftersom Hbl är ett svenskspråkigt medium är kommentarsspråket svenska.
 • Dina kommentarer kan användas i andra sammanhang på Hbl.fi, i Hufvudstadsbladet eller i andra KSF Media publikationer.Det är inte tillåtet att:

 • hota, trakassera, sprida lögner eller skvaller.
 • uppmana till brott eller på annat sätt bryta mot Finlands lag.
 • använda svordomar och obscena ord.
 • kommentera etnicitet, kön, sexuell läggning, religion eller hälsotillstånd om det saknar betydelse i sammanhanget.
 • skriva rasistiska och sexistiska inlägg.
 • göra reklam.
 • länka till sidor med sexistiskt, pornografiskt eller rasistiskt innehåll. Detsamma gäller länkar till diskussionsforum.
 • skriva långa citat, huvuddelen av kommentaren ska vara din egen.
 • använda osakliga användarnamn (signaturer).Alla inlägg efterhandsgranskas av moderatorn. Vem som helst kan anmäla en kommentar genom att klicka på flaggsymbolen invid kommentaren. Den kommer då att granskas av moderatorn som fattar beslut om kommentaren får finnas kvar eller avlägsnas. Frågor om Hbl.fi kan sändas till webb@hbl.fi. Modereringen på Hbl.fi utgår från redaktionens regler men i själva jobbet får vi hjälp av ett utomstående företag, Interaktiv Säkerhet. Företaget är specialiserat på övervakning av artikelkommentarer och anlitas av flera svenskspråkiga nyhetssajter. Har du klagomål som gäller modereringen? Ta kontakt med webb@hbl.fi. Klistra in en länk till artikeln i fråga och uppge tidpunkt och under vilket namn kommentaren lagts ut.Hur syns mitt namn eller signatur: Det är endast möjligt att kommentera artiklar om du skapat ett digitalt konto och loggat in. Utgångsläget är att ditt förnamn och efternamn syns när du kommenterar, men du kan också välja att använda en signatur om du inte vill uppge ditt riktiga namn.Hur ändrar jag min signatur: På hbl.fi, klicka till Mitt konto-knappen uppe till höger och välj Regigera kontouppgifter. Välj Personlig information. Längst ner på sidan kan du ange Signatur för kommentarer. Klicka på Spara. Notera att du vid varje kommentering fritt kan välja signatur.Så behandlar vi din signatur Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Vi förbehåller oss rätten att kontakta dig.