Klimatångest plågar svenska ungdomar

Frustrationen över att klimathotet inte tas på allvar gör att allt fler svenska ungdomar mår dåligt. Johanna Lakso uppmuntrar dem att pusha för en bättre framtid.

80 procent av den svenska ungdomen lider av klimatångest, enligt en enkät som WWF Sverige låtit göra. Klimatångest är inte en medicinsk diagnos utan en benämning för oron över hur klimat­förändringarna kommer att påverka ungdomens och världens framtid.

– Vi är frustrerade för att vi inte vet riktigt vad som ska hända. Vi ser att det finns många lösningar men att det går väldigt långsamt. Samtidigt springer vi på i våra ekorrhjul för att det i dag är lättare att fortsätta än att ändra sin livsstil, säger Johanna Lakso.

Hon leder organisationen Push Sverige som jobbar för en hållbar utveckling. I Push hittar klimatfrustrerade ungdomar en mening.
– Man upplever en glädje när man engagerar sig, det ger ett slags hopp om att det kommer att bli bättre. Men samtidigt står ångesten och lurar bakom hörnet, vad är det som kommer att hända, kan vi klara det här?
 

Upplever du själv den här typen av ångest?
– Absolut, men vi jobbar jättemycket med att lyfta fram positiva exempel och den utveckling vi kan nå. Det är svåra frågor vi jobbar med, men det är samtidigt viktigt att vi unga pushar på.

Att FN:s klimatförhandlingar går långsamt och att Internationella energirådet och OECD har sällat sig till dem som kräver en striktare klimatpolitik driver upp klimatångesten i Sverige.
– Jag tror att det börjar bli tydligare nu. Det är inte längre bara forskarna som pratar. Också Världsbanken kom med sin rapport om fyra grader. Det ökar oron, men samtidigt är FN-förhandlingarna viktiga. När man har nått en kritisk massa inom FN kommer det att börja hända saker, folk kommer att inse, säger Johanna Lakso.
 

Vad säger du till de unga som vänder sig till er?
– Att de ska engagera sig och samarbeta. Alla är jätteviktiga i den förändring vi nu står inför. Det som ger mest glädje är att vara med andra människor och känna att man i alla fall har försökt göra någonting.

Johanna Lakso talar om en hållbar livsstil, något som blivit allt trendigare bland ungdomen i Sverige. Att äga en bil är inte längre lika självklart eftersträvansvärt som det varit. Cyklar, bilpooler och samåkning vinner terräng.

– Det mesta jag gör orsakar väldigt lite utsläpp och det gör mig väldigt glad. Det goda livet är klimatsmart, men de som har byggt upp samhällets strukturer har inte tänkt efter före. Nu är det dags att göra det.

Johanna Lakso har nyligen börjat jobba inom elbranschen och hoppas kunna förändra många attityder i näringslivet.

– Det känns konstigt för mig som inte varit i näringslivet så länge att folk växer in i en roll där företagets bästa går före människans bästa. Jag har svårt att leva mig in i det, jag tycker det viktigaste är att människorna mår bra.

– Samtidigt finns det jättemånga initiativ på sociala företag. Jag tror absolut att det inte är några problem att lägga ner de företag som inte passar i framtidens hållbara samhälle och skapa nya jobb i stället. Det finns så många unga som vill göra helt andra saker än vad de gör i dag.

KommentarerLäs regler för kommentarer >>

Regler för kommentarer

Välkommen till debatten på Hbl.fi. För att vi ska ha ett bra och seriöst diskussionsklimat måste du följa reglerna. Endast inloggade personer kan kommentera artiklar, antingen under eget namn eller signatur. Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Hbl:s redaktion förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som bryter mot reglerna.

Här är våra spelregler:

 • Var hövlig och korrekt i dina kommentarer.
 • Respektera andra personers privatliv oavsett om det gäller andra debattörer, personer i artiklarna eller journalister. Inga personangrepp tillåts.
 • Håll dig till artikelns ämne och motivera din åsikt.
 • Eftersom Hbl är ett svenskspråkigt medium är kommentarsspråket svenska.
 • Dina kommentarer kan användas i andra sammanhang på Hbl.fi, i Hufvudstadsbladet eller i andra KSF Media publikationer.Det är inte tillåtet att:

 • hota, trakassera, sprida lögner eller skvaller.
 • uppmana till brott eller på annat sätt bryta mot Finlands lag.
 • använda svordomar och obscena ord.
 • kommentera etnicitet, kön, sexuell läggning, religion eller hälsotillstånd om det saknar betydelse i sammanhanget.
 • skriva rasistiska och sexistiska inlägg.
 • göra reklam.
 • länka till sidor med sexistiskt, pornografiskt eller rasistiskt innehåll. Detsamma gäller länkar till diskussionsforum.
 • skriva långa citat, huvuddelen av kommentaren ska vara din egen.
 • använda osakliga användarnamn (signaturer).Alla inlägg efterhandsgranskas av moderatorn. Vem som helst kan anmäla en kommentar genom att klicka på flaggsymbolen invid kommentaren. Den kommer då att granskas av moderatorn som fattar beslut om kommentaren får finnas kvar eller avlägsnas. Frågor om Hbl.fi kan sändas till webb@hbl.fi. Modereringen på Hbl.fi utgår från redaktionens regler men i själva jobbet får vi hjälp av ett utomstående företag, Interaktiv Säkerhet. Företaget är specialiserat på övervakning av artikelkommentarer och anlitas av flera svenskspråkiga nyhetssajter. Har du klagomål som gäller modereringen? Ta kontakt med webb@hbl.fi. Klistra in en länk till artikeln i fråga och uppge tidpunkt och under vilket namn kommentaren lagts ut.Hur syns mitt namn eller signatur: Det är endast möjligt att kommentera artiklar om du skapat ett digitalt konto och loggat in. Utgångsläget är att ditt förnamn och efternamn syns när du kommenterar, men du kan också välja att använda en signatur om du inte vill uppge ditt riktiga namn.Hur ändrar jag min signatur: På hbl.fi, klicka till Mitt konto-knappen uppe till höger och välj Regigera kontouppgifter. Välj Personlig information. Längst ner på sidan kan du ange Signatur för kommentarer. Klicka på Spara. Notera att du vid varje kommentering fritt kan välja signatur.Så behandlar vi din signatur Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Vi förbehåller oss rätten att kontakta dig.