HBL-arkiv

Rehn: Eurogruppen måste enas om Cypern i kväll

Ekonomikommissionär Olli Rehn anser att eurogruppen måste enas om läget i Cypern under sitt möte i kväll.

– Det är oundvikligt att eurogruppen når en lösning i kväll. De senaste dagarnas händelser har tyvärr lett till en situation där det inte finns några andra alternativ. Det finns bara svåra alternativ kvar, säger Rehn i ett pressmeddelande.

Finansministrarna i euroområdet har bjudits till Bryssel för att diskutera Cyperns kris i dag. Mötet börjar klockan 19 finsk tid.

Samtidigt ska Cyperns president Nikos Anastasiades förhandla med EU:s ständige ordförande Herman Van Rompuy, EU-kommissionens ordförande Jose Manuel Barroso, ECB:s chef Mario Draghi och IMF:s chef Christine Lagarde. Draghis och Lagardes deltagande har inte bekräftats.

Målet med mötena är att enas om villkoren för utbetalning av ett lån på 10 miljarder euro till Cypern. 

Övrens om 20 procents skatt på depositioner över 100 000

Cypern och trojkan har kommit överens om en 20 procents engångsskatt på depositioner på över 100 000 euro i landets största bank Bank of Cyprus samt en fyraprocentig engångsskatt på depositioner större än 100 000 euro i landets övriga banker, meddelade en cypriotisk regeringstjänsteman, som ville vara anonym, på lördagskvällen.

Trojkan består av EU, Europeiska centralbanken (ECB) och Internationella valutafonden (IMF).

Tjänstemannen sade också att pengarna i landets pensionsfonder inte kommer att ingå i den summa som ska samlas ihop för att få ett nödlån från trojkan.

Trojkan har lovat Cypern ett räddningspaket på 10 miljarder euro, men Cypern måste själv komma emot med 5,8 miljarder euro.

En EU-källa uppgav tidigare att ett avtal nåtts för att dela landets näst största bank Laiki Bank i en sund bank och en skräpbank.