Foto: Eija Irene Hiltunen,

Karelen ruvar på guldskatt

Finland är i dag Europas största guldproducent. Frågan är om det ännu kan finnas oupptäckta skatter? – Ja, vid den karelska guldlinjen, säger Markus Ekberg, vd för Endomines, som gräver guld just i Karelen.

Mitt ute i skogen med Hattuvaara by som närmaste granne ligger ett fyrtio kilometer långt och fem kilometer brett område som ruvar på en åtråvärd skatt.

Här längs den karelska guldlinjen håller bolaget Endomines till. Det är här man utvinner sitt guld i huvudgruvan Pampalo och det är här man hoppas på ännu mera fyndigheter i de så kallade satellitgruvorna.

Kurvan pekar uppåt.

– I fjol tog vi upp 867 kilo guld och i år räknar vi med mellan 900 och 1 000 kilo, säger vd Markus Ekberg.

Hbl träffar Ekberg i Stockholm. Där är han ganska ofta. Orsaken är att bolaget är listat på börsen i Stockholm, trots att verksamheten sker i Finland. Fast nu har bolaget också ansökt om parallellnotering på Helsingforsbörsen.

I dag kretsar det mesta kring Pampalogruvan, men redan i sommar öppnas en satellitgruva. Den ska vara i fullt bruk om drygt ett år. Efter det står också övriga satellitgruvor i tur att öppnas.

Men trots att nya gruvor tas i drift är Markus Ekberg en försiktig general. Han ger prognoser för i år, men vill ogärna sia om hur stor produktionen kan bli efter det.

– Vi har vissa prognoser, men vi publicerar bedömningar bara för ett år.

Osäkert kring guldpriset

Guldbranschen har de senaste åren bokstavligen täljt guld. Sedan 2007 har guldpriset stigit med 150 procent.

Men nu är den ruschen över, menar en del bedömare.

Till exempel Handelsbanken och banken HSBC varnar för att pristoppen är passerad. Handelsbanken tror att priset fortsätter nedåt, me­dan HSBC sänker sin prognos för 2013 från 1 850 dollar per uns till 1 760.
Det rubbar inte Markus Ekbergs nattsömn.

Läs hela artikeln i söndagens Hbl