Hong Kong - innan ljusen släcks.Foto: EPA/ALEX HOFFORD

Kom ihåg att släcka lamporna i kväll!

Under Earth Hour ska det vara så mörkt som möjligt. I kväll kan du delta i kampen mot klimatförändringen genom att släcka lamporna under en timme.

– Vi diskuterar inte klimatförändringen tillräckligt i Finland, säger Anna Eskola på WWF.

Eskola koordinerar Earth Hour 2013 som äger rum i dag. Mellan halv nio och halv tio finsk tid ska man släcka lamporna om man vill visa att man bryr sig om hur planeten mår.

Earth Hour har spridit sig över hela världen sedan 2007 då jippot ordnades första gången. Hundratals miljoner människor väntas släcka lamporna i kväll.
– Earth hour handlar inte om att spara energi. Det är en symbolisk demonstration som visar att det finns en gemensam oro för klimatförändringen, säger Eskola.

I Finland har Earth Hour funnits sedan 2009. 20 000 människor har gått med i Earth hour-gruppen på Facebook i år. Det är nytt rekord.

Eskola hoppas att fenomenet växer ytterligare och blir hela folkets karneval.

WWF satsar på att utbilda barn och unga genom att dela ut material till skolorna. Många skolor deltar i Earth Hour genom att uppmärksamma klimatförändringen i undervisningen.

Helsingfors stad deltar genom att släcka stadshusets utomhusbelysning, Finlandiahusets tornbelysning och belysningen i Olympiastadions torn. Olympiaterminalen och Magasinsterminalen mörkläggs också. Klockan halv nio startar ett ljuståg runt Tölöviken.

I dag på Earth hour-dagen öppnade också den förnyade energiutställningen i energihuset. På utställningen får man information och goda råd om hur man kan minska sin energiförbrukning.