Folk lyfter pengar i en bankautomat på Cypern. Foto: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / LOUISA GOULIAMAKI

Cypern klubbade igenom krisfond och ny lag

Det cypriotiska parlamentet godkände sent i går kväll en solidaritetsfond som ska frigöra de statliga tillgångar som behövs för att garantera att landet inte går i konkurs. Genom en ny lag om kapitalkontroll undviks också bankerna att töms på pengar.

Parlamentet röstade för att det upprättas en kris- eller solidaritetsfond för att kunna ställa ut nödobligationer. Myndigheterna får även befogenhet att kontrollera bankkapital för att hindra att kunderna rusar i väg för att tömma sina konton då bankerna öppnar igen, vilket skulle betyda att bankerna går omkull.

Enligt AFP  flyger Cyperns ledning till Bryssel vid lunchtid för att förhandla om räddningspaketet för ekonomin. De återvänder till Cypern sent i dag eller i morgon bitti.

Läget för Cypern skärptes sedan Rysslands regering och ryska investerare visade tummen ned till cypriotiska erbjudanden om bankaktier och gastillgångar i utbyte mot kontanter och förlängda lån.

Samtidigt har Europeiska centralbanken (ECB) ställt ultimatum till landet som står på ruinens brant: stödet till Cyperns banker upphör redan på måndag om ingen uppgörelse om nödlån på 10 miljarder euro från EU och Internationella valutafonden IMF har kunnat nås.

EU och IMF har krävt 5,8 miljarder euro i garanti för att bevilja Cypern stödlånet. I morgon, söndag, träffas eurozonens 17 finansministrar för att diskutera stödpaketet.

Källor: SvD, DN