Foto: Niklas Sandström

Spritskatten ska inbringa extrapengar

Priset på alkohol stiger i början av nästa år. Då kommer en ölburk att kosta omkring sex cent mer i butik. För bryggeribranschen är den skärpta beskattningen en katastrof. Staten hoppas på 125 miljoner euro.

Folket som väller ut från färjan på fredagseftermiddagen är mer eller mindre berusade. Många släpar på kärror lastade med öl, cider, starksprit och vin. Att det är den billiga spriten som lockar ombord på båtarna till Tallinn är det ingen fråga om.

– Jag är övertygad om att införseln kommer att öka om alkoholpriserna i Finland stiger, säger Tiina Listo.

Hon har införskaffat whisky, likör och rödvin till förmånligt pris.

Regeringen beslutade på torsdagen att alkoholskatten höjs på både svaga alkoholdrycker och starksprit från och med årsskiftet. Den skärpta alkoholskatten ska inbringa mer än 120 miljoner euro, vilket är en stor del av det totala sparpaketet på 600 miljoner euro.

Enligt Listo är det helt rätt att beskattningen av alkohol skärps.

– En stor del av befolkningen dricker alldeles för mycket. Det är dyrt för samhället. De som konsumerar sprit kan gott och väl betala mera skatt, säger hon.

Exakt hur skattehöjningen kommer att fördelas på de olika dryckerna är ännu oklart, men planen är att skattesatsen höjs med tio procent på svaga alkoholdrycker och med femton procent på starksprit.

Hård smäll för bryggeribranschen

Finansminister Jutta Urpilainen (SDP) sade på torsdagen att skattehöjningen inte kommer att leda till att finländarnas alkoholinförsel från utlandet stiger i större mån.

Outi Heikkinen på Bryggeriförbundet håller inte med. Hon tror att importen av sprit från Estland kommer att öka då priset på alkohol stiger i Finland.

Enligt Heikkinen är det problematiskt för både restaurangbranschen och bryggerierna att skatteskillnaden mellan Estland och Finland nu ökar ytterligare.

– I Finland är till exempel ölskatten fem gånger så hög som i Estland. Finländarna hämtar mer sprit från Estland än de dricker på restaurangerna redan nu, och när priserna stiger så kommer importen att öka ännu mer, säger hon.

En tioprocents ökning på beskattningen av svaga alkoholdrycker skulle betyda att priset på en ölburk stiger med omkring sex cent. Då alkoholskatten skärps består upp till 90 procent av priset av skatter. Det är mycket då man jämför med andra länder. Vi betalar 1,44 euro skatt för en liter öl. I Sverige är skatten mindre än en euro. I Tyskland är bara nio cent av priset på en liter öl skatt.

Enligt Bryggeriförbundet är det orättvist att en bransch bestraffas gång på gång. Senast höjdes alkoholskatten år 2012. Nu kommer dessutom beskattningen av läskedrycker och kolsyrat vatten att skärpas.

Ut ur terminalen i Västra hamnen kommer Jari Sihvonen släpande på en kärra lastad med diverse drycker. Han tror inte att den stränga beskattningen leder till att befolkningen dricker mindre.

– De som dricker de dricker.