Foto: Lehtikuva/AFP/Louisa Gouliamaki. Cyprioter köar för att ta ut sina besparingar i Aten den 22 mars.

Avgörande timmar för Cypern

Parlamentet måste få fram 5,8 miljarder euro, annars blir det varken nödlån eller ECB-stöd till landets konkursmässiga banker.

Det drar ihop sig till ett avgörande för Cypern, på randen till finansiell kollaps.

Det ratade förslaget om beskattning av bankinsättningar väntas bli en del av lösningen, fast i ny tappning.

– Någonstans måste ju pengarna komma ifrån, säger Johan Javéus, chefsstrateg på den svenska storbanken SEB.

Han räknar som många bedömare med att kontotillgångar upp till 100 000 euro lämnas orörda och att Cypern i stället tar ut en större skatt, kanske 15 procent, för att täcka behovet.

ECB har ställt ultimatum

Europaminister Alexander Stubb (Saml) säger att cyprioterna själva måste hitta en lösning som uppfyller de villkor som EU, Europeiska centralbanken och Internationella valutafonden IMF har ställt för att Cypern ska få hjälppaketet.

Stubb sade i Saariselkä att det inte finns mycket spelrum i villkoren så bollen ligger nu hos cyprioterna.

Läget har skärpts sedan Rysslands regering och ryska investerare visat sig kallsinniga till cypriotiska erbjudanden om bankaktier och gastillgångar i utbyte mot kontanter och förlängda lån.

Samtidigt har Europeiska centralbanken (ECB) ställt ultimatum. ECB-stödet till Cyperns banker upphör redan på måndag om ingen uppgörelse om nödlån på 10 miljarder euro från EU och IMF är på plats då.

Mer nödlån, oavsett varifrån, är inget alternativ. Det skulle pressa upp landets statsskuld till över 130 procent av bnp och då skulle IMF dra sig ur.

– Om IMF likställer lånet med att skyffla ned pengarna i ett svart hål blir det svårt att sälja in hos tyska skattebetalare inför parlamentsvalet i höst, säger Anders Svendsen, chefsanalytiker på Nordea.

Vädjan från storbank

Han räknar med att Cypern och euroländerna till slut kommer att hitta ett stödpaket som alla kan godta.

– Detta är en förhandling där ingen av parterna har råd att misslyckas. Så, till söndag kväll räknar jag med att vi har en kompromiss.

Utan likviditet från ECB skulle Cyperns banker snabbt gå omkull av trycket från kunder som plockar ut sina tillgångar. I bankernas valv finns i dagsläget bara en bråkdel av de 70 miljarder i insättningar som bankerna har lockat till sig, bland annat från ryska miljardärer och skatteplanerare runt om i världen.

Cyperns största bank, Bank of Cyprus, vädjade på fredagen till parlamentets 59 ledamöter att tillmötesgå lånevillkoren från EU och IMF.

"Vi vill understryka att ett återinförande av det cypriotiska pundet skulle innebära betydande förluster av värdet på tillgångar och leda till en ond spiral av devalveringar och hyperinflation", skrev banken i ett uttalande.