Kritisk lägesrapport bekräftar metroproblem

Ledningen för Helsingfors stads trafikverk lät äntligen politikerna i bolagets direktion ta del av en detaljerad metrorapport.

Enligt lägesrapporten som också Hbl har fått läsa är det stora problem med automatiseringen av metrobanan. Kort sagt grälar Helsingfors stads trafikverk HST och Siemens så att stopporna står. Men det här är inga nyheter för Hbl:s läsare.

Det är HST:s direktion som krävt att rapporten sammanställs. Direktionen består av politiker som ska fatta beslut om metroprojektets fortsättning.

Dokumentet är karg läsning. Den blottar detaljerna och bekräftar det som Hbl tidigare skrivit.

Enligt några källor gavs rapporten först inte ens till direktionen för att den är "alltför kritisk till Siemens", enligt andra fick direktionen diskutera rapporten enligt överenskommelse. Diskussionen fortsätter på nästa möte som hålls om två veckor.

– Då vill vi ha ännu fler detaljer om smärtpunkterna och veta exakt vem som leder vad, säger direktionsmedlem Ari Lehtinen (SDP).

Av lägesrapporten framgår att både Helsingforsmetrons automatiserig och västmetrons start försenas med 122 veckor det vill säga drygt två år. Båda projekten är dessutom upp till ett halvt år försenade jämfört med den tidtabell som leverantören Siemens själv slog fast när avtalet om att gå vidare med automatiseringen undertecknades sommaren 2012. Rapporten är fortfarande icke-offentlig.

Läs mer om metroproblmen och den kritiska rapporten i dagens Hbl.