Foto: Lehtikyva/AFP/ Yiannis Kourtoglou. Protester EU:s stödpaket utanför Cyperns parlament i dag.

Cypern ber Ryssland om hjälp

Cyperns finansminister åkte till Moskva för att be om hjälp med bankkrisen. Samtidigt avslog det cypriotiska parlamentet den föreslagna tvångsskatten.

Efter en proteststorm ändrade den cypriotiska regeringen sitt omstridda förslag om en engångsskatt på bankdepositioner så att småsparare med mind­re än 20 000 euro på kontot skulle slippa betala – men fick nobben av parlamentet.

Samtidigt är det oklart hur Cypern ska finansiera sin del av räddningspaketet med EU och Internationella valutafonden.

Finansminister Michael Sarris hade redan hunnit be om avsked, men fick sin avskedsansökan avslagen av president Christos Anastasiades. I stället fick han uppdraget att resa till Moskva för att förhandla med ryssarna, som kan bli tungan på vågen i den cypriotiska bankkrisen.

– Vi vill utreda andra alternativ för att minska bördan som de här extraordinära åtgärderna utgör, säger Andreas Charalamboulis, en högt uppsatt tjänsteman på det cypriotiska finansministeriet till Financial Times.

Ryssland som är starkt exponerat mot de cypriotiska bankerna har kritiserat den föreslagna depositionsskatten. Sarris hör till de cypriotiska politiker som vill sänka bördan för småsparare och i gengäld höja den för placerare med mer än 100 000 euro på kontot – vilket skulle slå hårt mot ryska banker och företag som investerat i Cypern.

– En högre skatt på större depositioner skulle ha en skadlig effekt på Cypern som ett internationellt finanscentrum, säger Charalamboulis enligt FT.

Cypern vill också att Ryssland omförhandlar villkoren för ett 2,5 miljarder euros nödlån som Moskva beviljade 2011. Men EU och IMF tillåter inte att Cyperns statsskuld ökar – då drar de tillbaka det föreslagna 10 miljarder euros krislånet från förhandlingsbordet.

EU går hårt åt Cypern, som anses vara ett centrum inte bara för internationell finansverksamhet utan också för skatteplanering och penningtvätt. Men samtidigt som de övriga euroländerna håller fast vid att Cypern måste insamla 5,8 miljarder euro – antingen med en depositionsskatt eller på annat vis – uppmanar de nu Cypern att inte skinna småspararna.

– Den cypriotiska presidenten försökte finna en väg runt problemet, men det fanns ingen, säger Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble till Deutschlandfunk som citeras av Reuters.

Det som till slut fällde Anastasiades förslag var att hans eget parti valde att lägga ner rösterna i den planerade omröstningen i parlamentet i går. Anastasiades har kallat partiledarna till ett krismöte tidigt i dag.

Samtidigt är det oklart när bankkontoren öppnar i Cypern. De har haft stängt sedan i fredags och är stängda åtminstone till fredag. Den cypriotiska regeringen befarar att panikslagna småsparare tömmer sina konton och skapar en kassakris hos bankerna.

Börskurserna runtom i Europa dalade fortsättningsvis under gårdagen. Den cypriotiska bankkrisen som bottnar i den grekiska skuldkrisen har fungerat som en påminnelse om att eurozonen inte alls har sitt på det torra – och den föreslagna lösningen med en depositionsskatt har förvärrat marknadsoron genom att väcka tvivel om EU:s förut så heliga insättningsgaranti.

– Depositionsskatten bryter inte mot insättningsskyddet, för insättningsskyddet är inte bättre än statens betalningsförmåga, säger Schäuble.

KommentarerLäs regler för kommentarer >>

Regler för kommentarer

Välkommen till debatten på Hbl.fi. För att vi ska ha ett bra och seriöst diskussionsklimat måste du följa reglerna. Endast inloggade personer kan kommentera artiklar, antingen under eget namn eller signatur. Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Hbl:s redaktion förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som bryter mot reglerna.

Här är våra spelregler:

 • Var hövlig och korrekt i dina kommentarer.
 • Respektera andra personers privatliv oavsett om det gäller andra debattörer, personer i artiklarna eller journalister. Inga personangrepp tillåts.
 • Håll dig till artikelns ämne och motivera din åsikt.
 • Eftersom Hbl är ett svenskspråkigt medium är kommentarsspråket svenska.
 • Dina kommentarer kan användas i andra sammanhang på Hbl.fi, i Hufvudstadsbladet eller i andra KSF Media publikationer.Det är inte tillåtet att:

 • hota, trakassera, sprida lögner eller skvaller.
 • uppmana till brott eller på annat sätt bryta mot Finlands lag.
 • använda svordomar och obscena ord.
 • kommentera etnicitet, kön, sexuell läggning, religion eller hälsotillstånd om det saknar betydelse i sammanhanget.
 • skriva rasistiska och sexistiska inlägg.
 • göra reklam.
 • länka till sidor med sexistiskt, pornografiskt eller rasistiskt innehåll. Detsamma gäller länkar till diskussionsforum.
 • skriva långa citat, huvuddelen av kommentaren ska vara din egen.
 • använda osakliga användarnamn (signaturer).Alla inlägg efterhandsgranskas av moderatorn. Vem som helst kan anmäla en kommentar genom att klicka på flaggsymbolen invid kommentaren. Den kommer då att granskas av moderatorn som fattar beslut om kommentaren får finnas kvar eller avlägsnas. Frågor om Hbl.fi kan sändas till webb@hbl.fi. Modereringen på Hbl.fi utgår från redaktionens regler men i själva jobbet får vi hjälp av ett utomstående företag, Interaktiv Säkerhet. Företaget är specialiserat på övervakning av artikelkommentarer och anlitas av flera svenskspråkiga nyhetssajter. Har du klagomål som gäller modereringen? Ta kontakt med webb@hbl.fi. Klistra in en länk till artikeln i fråga och uppge tidpunkt och under vilket namn kommentaren lagts ut.Hur syns mitt namn eller signatur: Det är endast möjligt att kommentera artiklar om du skapat ett digitalt konto och loggat in. Utgångsläget är att ditt förnamn och efternamn syns när du kommenterar, men du kan också välja att använda en signatur om du inte vill uppge ditt riktiga namn.Hur ändrar jag min signatur: På hbl.fi, klicka till Mitt konto-knappen uppe till höger och välj Regigera kontouppgifter. Välj Personlig information. Längst ner på sidan kan du ange Signatur för kommentarer. Klicka på Spara. Notera att du vid varje kommentering fritt kan välja signatur.Så behandlar vi din signatur Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Vi förbehåller oss rätten att kontakta dig.