Foto: Lehtikyva/AFP/ Yiannis Kourtoglou. Protester EU:s stödpaket utanför Cyperns parlament i dag.

Cypern ber Ryssland om hjälp

Cyperns finansminister åkte till Moskva för att be om hjälp med bankkrisen. Samtidigt avslog det cypriotiska parlamentet den föreslagna tvångsskatten.

Efter en proteststorm ändrade den cypriotiska regeringen sitt omstridda förslag om en engångsskatt på bankdepositioner så att småsparare med mind­re än 20 000 euro på kontot skulle slippa betala – men fick nobben av parlamentet.

Samtidigt är det oklart hur Cypern ska finansiera sin del av räddningspaketet med EU och Internationella valutafonden.

Finansminister Michael Sarris hade redan hunnit be om avsked, men fick sin avskedsansökan avslagen av president Christos Anastasiades. I stället fick han uppdraget att resa till Moskva för att förhandla med ryssarna, som kan bli tungan på vågen i den cypriotiska bankkrisen.

– Vi vill utreda andra alternativ för att minska bördan som de här extraordinära åtgärderna utgör, säger Andreas Charalamboulis, en högt uppsatt tjänsteman på det cypriotiska finansministeriet till Financial Times.

Ryssland som är starkt exponerat mot de cypriotiska bankerna har kritiserat den föreslagna depositionsskatten. Sarris hör till de cypriotiska politiker som vill sänka bördan för småsparare och i gengäld höja den för placerare med mer än 100 000 euro på kontot – vilket skulle slå hårt mot ryska banker och företag som investerat i Cypern.

– En högre skatt på större depositioner skulle ha en skadlig effekt på Cypern som ett internationellt finanscentrum, säger Charalamboulis enligt FT.

Cypern vill också att Ryssland omförhandlar villkoren för ett 2,5 miljarder euros nödlån som Moskva beviljade 2011. Men EU och IMF tillåter inte att Cyperns statsskuld ökar – då drar de tillbaka det föreslagna 10 miljarder euros krislånet från förhandlingsbordet.

EU går hårt åt Cypern, som anses vara ett centrum inte bara för internationell finansverksamhet utan också för skatteplanering och penningtvätt. Men samtidigt som de övriga euroländerna håller fast vid att Cypern måste insamla 5,8 miljarder euro – antingen med en depositionsskatt eller på annat vis – uppmanar de nu Cypern att inte skinna småspararna.

– Den cypriotiska presidenten försökte finna en väg runt problemet, men det fanns ingen, säger Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble till Deutschlandfunk som citeras av Reuters.

Det som till slut fällde Anastasiades förslag var att hans eget parti valde att lägga ner rösterna i den planerade omröstningen i parlamentet i går. Anastasiades har kallat partiledarna till ett krismöte tidigt i dag.

Samtidigt är det oklart när bankkontoren öppnar i Cypern. De har haft stängt sedan i fredags och är stängda åtminstone till fredag. Den cypriotiska regeringen befarar att panikslagna småsparare tömmer sina konton och skapar en kassakris hos bankerna.

Börskurserna runtom i Europa dalade fortsättningsvis under gårdagen. Den cypriotiska bankkrisen som bottnar i den grekiska skuldkrisen har fungerat som en påminnelse om att eurozonen inte alls har sitt på det torra – och den föreslagna lösningen med en depositionsskatt har förvärrat marknadsoron genom att väcka tvivel om EU:s förut så heliga insättningsgaranti.

– Depositionsskatten bryter inte mot insättningsskyddet, för insättningsskyddet är inte bättre än statens betalningsförmåga, säger Schäuble.