Foto: Lehtikuva/Sari Gustafsson. Mikaela Nylander, SFP

Nylander: Det värsta som hänt Svenskfinland på länge

Utredningen om social- och hälsovårdstjänsterna är det värsta som hänt Svenskfinland på länge, säger Mikaela Nylander, ordförande för SFP:s riksdagsgrupp.

– SFP kan inte godkänna det här förslaget.

Nylander säger att det är frapperande att utredningspersonerna inte beaktat regeringens beslut om att kommuner med 20 000 invånare ska kunna ordna vissa tjänster själva.

Utredningspersonerna borde ha gjort upp en arbetsfördelning mellan kommunerna och social- och hälsovårdsområdena, anser hon.

– Det här betyder att regeringen måste sätta sig ner och göra det. Vi förlorar mycket tid på det, säger Nylander.

Hon påpekar att många kommuner tycker det är svårt att besluta om fusionsutredningar när de inte vet vad social- och hälsovårdsreformen för med sig.

Kårkulla läggs ner

Nylander ser problem i så gott som alla områdesindelningar. Hon befarar att Västra Nylands sjukhus i Ekenäs stryker med om Raseborg ska ingå i samma område med Lojo.

Den svenska servicen i Helsingfors blir inte bättre av att huvudstaden ska ordna service för Sibboborna. Och inte den i Esbo av att ett litet antal svenskspråkiga från Grankulla och Kyrkslätt tillfogas Esbos kundkrets.

Österbotten som ett enda område faller inte heller Nylander i smaken. Dessutom innebär förslaget att Kårkulla samkommun läggs ner och svensk service för personer med utvecklingsstörningar ska ordnas genom regionala särlösningar.

– Hur man än vänder och vrider på det är det inte bra ur svensk synvinkel.

Hon hoppas att kommunerna inser att de måste utreda flera alternativ för att trygga den svenska servicen. Det är kommunerna som bestämmer vart de ska höra.

– I de riktigt tidiga pappren stod det att om man inte får tillräckligt många starka primärkommuner kan social- och hälsovårdsområdena stå som grund för framtida kommuner, säger Nylander.