Foto: Lehtikuva/Markku Ulander. Akavas ordförande Sture Fjäder, FFC:s ordförande Lauri Lyly och FTFC:s ordförande Mikko Mäenpää efter tidsganes resultatlösa förhandlingar.

Tiden löper ut för arbetsmarknaden

Läget fortfarande låst efter dagens förhandlingar.

Arbetsmarknadsledarnas korta möte vid Södra Kajen på tisdagen slutade utan resultat, men parterna uppger att sonderingarna inte officiellt har avbrutits.

Enligt löntagarna är det arbetsgivarsidan som blockerar samtalen.

– Arbetsgivaren vill sköta lönepåslagen genom en sänkning av arbetspensionsavgifterna. Det kommer inte att lyckas. Det är den frågan som är låst, sade FFC-ordföranden Lauri Lyly.

FTFC:s Mikko Mäenpää anser att arbetsgivarna är mer intresserade av de frågor som finns på regeringens bord än av arbetsmarknadsförhandlingarna.

– Det finns inget skäl att vara positiv, men om de vill träffas så träffas vi på nytt, sade Mäenpää då han lämnade förhandlingarna.

Arbetsgivarcentralen EK:s vd Jyri Häkämies medger att processen inte har framskridit i den takt som regeringen velat. Han verkar också ha gett upp hoppet på att regeringen före ramförhandlingarna ska ge noggrannare uppgifter om vilka åtgärder som planeras för att stöda en arbetsmarknadslösning.

– Knuten måste börja öppnas från arbetsmarknadsbordet, medgav Häkämies.

Lyly förutspådde att regeringen kommer att vara i kontakt med arbetsmarknadsparterna före torsdagens ramförhandlingar.