LEHTIKUVA / AFP PHOTO /PATRICK BAZ

IMF ger inte vika - Cyperns bankkunder bör betala

Cyperns centralbankschef Panico Demetriades säger till parlamentets finansutskott att cypriotiska banker kommer se ett utflöde på över tio procent inom några dagar om bankskatten införs, rapporterar Reuters. Cyperns parlament röstar i dag om skatten.

Internationella valutafonden (IMF) har inte mjuknat av den cypriotiska upprördheten kring engångsskatten.

- Det är dags att leverera, manar IMF-chefen Christine Lagarde i samband med en konferens i Frankfurt, rapporterar AFP.

Tidningen Financial Times hävdade i måndags att IMF varit en av de drivande bakom tanken på att låta Cyperns bankkunder vara med och betala för nödpaketet. EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso ska ha varit emot förslaget, men blivit överkörd när framför allt Tyskland oroats för att IMF annars skulle ha hoppat av överenskommelsen.

Centralbanken, liksom Europeiska centralbanken (ECB), förordar att skatten slopas för alla insättningar som är lägre än 100 000 euro, enligt Demetriades.

Centralbankschefen säger vidare att han inte tror att Cypern kommer att nå målet om intäkter på 5,8 miljarder euro till statskassan om bankskatten får den form som regeringen nu föreslagit — nämligen att småsparare undantas.

Cyperns finansminister Michalis Sarris är på väg till Moskva där de ryska nödlån på 2,5 miljarder euro som förlängdes 2011 ska diskuteras. Sarris ska försöka förhandla ner räntan, som nu ligger på 4,5 procent, och förlänga lånets löptid från 2016 till 2020, rapporterar lokala medier enligt AFP.

I gengäld väntas Moskva begära detaljer om ryska miljardärer som är aktiva på ön. En ägarandel i den cypriotiska banken Patriot Bank är också en möjlig morot.

Även i Ryssland är ilskan stor över den påtvingade cypriotiska bankskatten.

Undantar insättningar på upp till 20 000 euro

I ett utkast till lagförslag som Cyperns regering lämnat till parlamentet föreslås att den kontroversiella bankskatten slopas för insättningar på 20 000 euro och lägre.

Utkastet, som Reuters läst, lämnar nivån bibehåller i övrigt de skattesatser som fanns i den ursprungliga överenskommelsen med EU och IMF.

Det betyder en engångsskatt på 6,75 procent på banktillgodohavanden på mellan 20 000 och 100 000 euro. Belopp på över 100 000 euro beskattas med 9,9 procent.

Tim Adam, vd för världens största finansförbund IIF, angriper beskedet om engångsskatt på cypriotiska bankkonton. Att bryta säkerheten för kontona är ett "farligt prejudikat, säger han.

- I allt väsentligt öppnar garantibrottet för mängder av destabiliserande möjligheter, kort- såväl som långsiktigt.

- Vid nästa kris i något land kommer spararna att ifrågasätta om huruvida samma reglerna gäller.