LEHTIKUVA / Markku Ulander

50 000 namn på drygt 14 timmar

Medborgarinitiativet för en jämlik äktenskapslagstiftning sprängde lätt gränsen på 50 000 namn, och på tisdag kväll var antalet redan det dubbla.

Vid midnatt öppnade medborgarinitiativet för en jämlik äktenskapslagstiftning. Under den första timmen hade det samlat 1700 underskrifter och fjorton och en halv timme efter start hade det samlat 50 000 namn. Det betyder att initiativet på lite mer än ett halvt dygn hade nått  gränsen för att riksdagen ska behandla initiativet. 

Aktivisterna bakom kampanjen Ja 2013 har ändå 250 000 namn som mål och kommer att fortsätta sin kampanj ett halvt år framåt.
– Finland håller på att bli på efterkälken i norden när det gäller jämlikhet och det får inte ske, säger kampanjchef Senni Moilanen.

På dagens releasefest talade också Konstuniversitetets rektor Tiina Rosenberg. Själv betecknar hon äktenskapet som en förlegad patriarkal institution och har inget behov av att gifta sig, men tycker att det handlar om något större än så.

– Äktenskapet har blivit en politisk fråga och många rättigheter är förknippade med äktenskapet. Har heterosexuella de rättigheterna är det klart att andra också ska ha dem.

Bland annat adoptionsrätt, arvsrätt och migrationsrätt är bundna till äktenskapet.

Det är nu ett och ett halvt år sedan en grupp riksdagsledamöter offentliggjorde sitt lagförslag för en jämlik äktenskapslagstiftning. Motionen samlade ändå bara 76 namn i riksdagen och lagutskottet röstade emot att ta upp den till behandling.

Medborgarinitiativet bygger på samma lagförslag. Det innehåller bland annat rätt att gifta sig, rätt att adoptera barn tillsammans med sin partner och rätt att ta ett gemensamt efternamn oberoende av sexuell läggning. Lagförslaget sträcker sig till civila vigslar och ger kyrkan fortsatt rätt att låta bli att viga samkönade par om de så vill. 

KommentarerLäs regler för kommentarer >>

Regler för kommentarer

Välkommen till debatten på Hbl.fi. För att vi ska ha ett bra och seriöst diskussionsklimat måste du följa reglerna. Endast inloggade personer kan kommentera artiklar, antingen under eget namn eller signatur. Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Hbl:s redaktion förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som bryter mot reglerna.

Här är våra spelregler:

 • Var hövlig och korrekt i dina kommentarer.
 • Respektera andra personers privatliv oavsett om det gäller andra debattörer, personer i artiklarna eller journalister. Inga personangrepp tillåts.
 • Håll dig till artikelns ämne och motivera din åsikt.
 • Eftersom Hbl är ett svenskspråkigt medium är kommentarsspråket svenska.
 • Dina kommentarer kan användas i andra sammanhang på Hbl.fi, i Hufvudstadsbladet eller i andra KSF Media publikationer.Det är inte tillåtet att:

 • hota, trakassera, sprida lögner eller skvaller.
 • uppmana till brott eller på annat sätt bryta mot Finlands lag.
 • använda svordomar och obscena ord.
 • kommentera etnicitet, kön, sexuell läggning, religion eller hälsotillstånd om det saknar betydelse i sammanhanget.
 • skriva rasistiska och sexistiska inlägg.
 • göra reklam.
 • länka till sidor med sexistiskt, pornografiskt eller rasistiskt innehåll. Detsamma gäller länkar till diskussionsforum.
 • skriva långa citat, huvuddelen av kommentaren ska vara din egen.
 • använda osakliga användarnamn (signaturer).Alla inlägg efterhandsgranskas av moderatorn. Vem som helst kan anmäla en kommentar genom att klicka på flaggsymbolen invid kommentaren. Den kommer då att granskas av moderatorn som fattar beslut om kommentaren får finnas kvar eller avlägsnas. Frågor om Hbl.fi kan sändas till webb@hbl.fi. Modereringen på Hbl.fi utgår från redaktionens regler men i själva jobbet får vi hjälp av ett utomstående företag, Interaktiv Säkerhet. Företaget är specialiserat på övervakning av artikelkommentarer och anlitas av flera svenskspråkiga nyhetssajter. Har du klagomål som gäller modereringen? Ta kontakt med webb@hbl.fi. Klistra in en länk till artikeln i fråga och uppge tidpunkt och under vilket namn kommentaren lagts ut.Hur syns mitt namn eller signatur: Det är endast möjligt att kommentera artiklar om du skapat ett digitalt konto och loggat in. Utgångsläget är att ditt förnamn och efternamn syns när du kommenterar, men du kan också välja att använda en signatur om du inte vill uppge ditt riktiga namn.Hur ändrar jag min signatur: På hbl.fi, klicka till Mitt konto-knappen uppe till höger och välj Regigera kontouppgifter. Välj Personlig information. Längst ner på sidan kan du ange Signatur för kommentarer. Klicka på Spara. Notera att du vid varje kommentering fritt kan välja signatur.Så behandlar vi din signatur Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Vi förbehåller oss rätten att kontakta dig.