LEHTIKUVA / Markku Ulander

50 000 namn på drygt 14 timmar

Medborgarinitiativet för en jämlik äktenskapslagstiftning sprängde lätt gränsen på 50 000 namn, och på tisdag kväll var antalet redan det dubbla.

Vid midnatt öppnade medborgarinitiativet för en jämlik äktenskapslagstiftning. Under den första timmen hade det samlat 1700 underskrifter och fjorton och en halv timme efter start hade det samlat 50 000 namn. Det betyder att initiativet på lite mer än ett halvt dygn hade nått  gränsen för att riksdagen ska behandla initiativet. 

Aktivisterna bakom kampanjen Ja 2013 har ändå 250 000 namn som mål och kommer att fortsätta sin kampanj ett halvt år framåt.
– Finland håller på att bli på efterkälken i norden när det gäller jämlikhet och det får inte ske, säger kampanjchef Senni Moilanen.

På dagens releasefest talade också Konstuniversitetets rektor Tiina Rosenberg. Själv betecknar hon äktenskapet som en förlegad patriarkal institution och har inget behov av att gifta sig, men tycker att det handlar om något större än så.

– Äktenskapet har blivit en politisk fråga och många rättigheter är förknippade med äktenskapet. Har heterosexuella de rättigheterna är det klart att andra också ska ha dem.

Bland annat adoptionsrätt, arvsrätt och migrationsrätt är bundna till äktenskapet.

Det är nu ett och ett halvt år sedan en grupp riksdagsledamöter offentliggjorde sitt lagförslag för en jämlik äktenskapslagstiftning. Motionen samlade ändå bara 76 namn i riksdagen och lagutskottet röstade emot att ta upp den till behandling.

Medborgarinitiativet bygger på samma lagförslag. Det innehåller bland annat rätt att gifta sig, rätt att adoptera barn tillsammans med sin partner och rätt att ta ett gemensamt efternamn oberoende av sexuell läggning. Lagförslaget sträcker sig till civila vigslar och ger kyrkan fortsatt rätt att låta bli att viga samkönade par om de så vill.