Jacob Söderman har bott på många adresser, numera i samma lägenhet som Hbl:s tidigare chefredaktör Torsten Steinby. Leif weckström

"Litet är vackert"

– Nu när man vet allt lyssnar ingen längre på en, säger Jacob Söderman, med sitt karaktäristiska småleende om livet som pensionär.

Den risken finns nog inte. Under sin mångsidiga karriär har han haft en trovärdighet som få, och offentliga uppdrag inom en vid sektor.

Direktör vid Finlands kommunförbund, överlärare vid Svenska social- och kommunalhögskolan vid Helsingfors universitet, riksdagsledamot, minister, landshövding, riksdagens justitieombudsman, och ombudsman vid EU är ett plock i den rika livsfloran.

Naturen står för övrigt Jacob Söderman nära och en gång då han blev tillfrågad om han tror på gud svarade han:

– Ja, inte är det den lokala kommunalorganisationen som har skapat den vackra solnedgången i skärgården.

Vi träffas vid det mysiga Café Eepos i hans hemknutar i Tölö och beställer laxsoppa.

Profil
Jacob Söderman
  • Ålder: 75 år.
  • Familj: Hustru, tre barn, två barnbarn och ett barnbarnsbarn.
  • Bra bok: Herman Lindqvist: Mitt i allt.
  • Jag i två ord: Förhoppningsfull pessimist.
  • Vart är Finland på väg: Det går nog bra bara man inte grips av panik eller väntar sig för mycket.

– Jag skulle gärna bjuda dig, men det kunde betraktas som muta, säger Jakob Söderman. Han håller stilen och fortsätter att motarbeta korruption i alla dess former.

Innan han blev ombudsman för EU hade ingen ännu lärt sig stava till öppenhet och transparens i den stora administrationskolossen. I dag känner alla åtminstone till begreppen även om det går långsamt med att omsätta dem i praktiken.

Nu har Jacob Söderman, som den litteraturälskare han är, god tid att botanisera i till exempel Runebergs antikvariat. Där plockade han upp Jörn Donners Mammut för 15 euro.

– Det tog en vecka att läsa den, men för mig som levt samtidigt som han och delvis känner samma människor är det intressant.

Riksdagsman i två perioder

Under två perioder satt Jacob Söderman i riksdagen, på 1970-talet och under den förra mandatperioden. Det blev en paus på 25 år emellan.

– Vägen till väljarna har blivit lång. Förut hade man en mycket närmare kontakt med dem.

Han ger inte mycket för de stora organisationsreformer som med jämna mellanrum genomförs.

– När man reformerar slipper man syssla med substansfrågor, som är mycket mer komplicerade. Varför tror man att lilla Finland behöver toppstyrda stora organisationer, som minskar de enskilda medborgarnas påverkningsmöjligheter?

Jacob Söderman är rädd för att bland annat finlandssvenskheten blir en förlorare om kommunreformen och social- och hälsovårdsreformen genomförs som planerat.

– Kommuner som Ingå och Sibbo borde absolut få behålla sin självständighet. De har ett fint läge, god ekonomi och en förmånlig åldersstruktur och allt att vinna på sin småskalighet. Jag känner inte till en enda kommunsammanslagning som skulle ha blivit ekonomiskt billigare.

Läs hela intervjun i dagens tidning.