LEHTIKUVA / Heikki Saukkomaa

Expertförslag: Landet får 34 vårdområden

De utredningsmän som skissat upp områdena för social- och hälsovården har överlämnat sin rapport till social- och hälsovårdsminister Maria Guzenina-Richardson. Utredningsmännen har utgått från att det krävs ett befolkningsunderlag på 50 000 personer för att arrangera basvården.

I söder ska till exempel 39 kommuner bilda 9 vårdområden. Helsingfors planeras vara ansvarskommun också för Sibbo, Esbo ska ansvara för Kyrkslätt och Grankulla, och Vanda för Kervo och Tusby, enligt utredningsmännen.

Västra Nyland är ritat som ett stort social- och hälsovårdsområde som sträcker sig från Hangö upp till Lojo.

- Av språkliga skäl kunde man ha tänkt sig att Raseborg, Hangö och Ingå hade bildat ett område, men befolkningsunderlaget på 40 000 hade haft för liten bärkraft, säger utredningsmannen överläkare Kati Myllymäki.

Koordineringen ska i modellen finnas på ännu högre nivå, inom fem så kallade specialansvarsområden eller Erva-områden kring universitetssjukhusen.
- Ojämlikheten i vården har ökat, och på det här sättet ska geografiska skillnader minska. Det är ingen idé att de som arrangerar vården ska tävla med varandra om personal, säger kanslichef Päivi Sillanaukee.

I Österbotten föreslås ett vårdområde som sträcker sig från Kristinestad till Larsmo, med Vasa som ansvarig.

Pargas och skärgårdskommunerna i Åboland skulle av språkliga skäl bilda ett eget område.

- Förutsatt att de bildar en kommun kan de arrangera basvården i lämplig utsträckning och komplettera med samarbete utåt, säger Göran Honga, utredningsman och direktör för Vasa sjukvårdsdistrikt.

Följer inte metropolmodellen

Vårdreformen ska i stort sett gå hand i hand med kommunreformen, men samtidigt har utredarna inte kunnat ta ställning till något annat än de nuvarande kommungränserna.
I huvudstadsregionen är det exempelvis inte metropolområdet som avgjort vårdområdena.
- Vi såg inte någon fördel i att hämta befolkningsunderlag på miljonskalan. Andra frågor, som markplanering och trafik, passar bra på metropolnivå men vårt uppdrag sträckte sig bara till social- och hälsovården, säger  Kati Myllymäki.
Avsikten är ändå inte att spjälka upp Hucs, eftersom det inte är vettigt att backa tillbaka till den tid då sjukhusen konkurrerade då man precis byggt upp ett samarbete, poängterar Myllymäki.

Helsingfors skulle bli ansvarskommun för Sibbo, Esbo för Kyrkslätt och Grankulla, Vanda för Kervo och Tusby.
Att det utnämnts ansvarskommuner är också ett resultat av att utredningsmännen dels haft kommunreformskartan i bagaget, dels varit tvungna att undvika att slå ihop kommuner som inte är sammanslagna.
- Om kommunerna går samman försvinner behovet av ansvarskommuner. Men det hörde inte till vårt uppdrag att ta ställning till kommungränserna, säger kanslichef Päivi Sillanaukee på social- och hälsovårdsministeriet.