Foto: Cata Portin. Aktiva. Börje Wikstedt, Carl-Johan Widén och Kenneth Renlund tränar tillsammans på Arbis.

Äldre motionerar mindre men mår bättre

Pensionärer har lättare att röra sig och äter hälsosammare än förut enligt en rapport. Ändå dricker de mera alkohol och motionerar mindre än förut. För äldre herrar som deltar i seniorgymnastik är träning inget nytt.

– Dra in magen som stöd för ryggen, säger instruktören med hög röst.

På Helsingfors stads svenska arbetarinstituts gymnastik för seniorherrar tränar kring tjugo äldre män ackompanjerade av en pianist.

Pianisten spelar stillsamt till de lugna rörelserna och mera livligt då det blir mera fartfyllt. Ibland blir han lite ivrig och fortsätter spela fastän en mycket lugnare övning redan är i gång.

– Det är ju de som inte går på gymnastik som egentligen borde röra sig mera. Man ser många som skulle ha skäl att gå på promenad lite oftare. I vår gymnastikgrupp är alla vana att motionera, säger Börje Wikstedt som motionerar på Arbis två gånger i veckan.

Enligt en rapport som Institutet för hälsa och välfärd har gjort motionerar pensionärer mindre än för tjugo år sedan. Pensionärer klarar ändå vardagliga sysslor bättre än förut och betydligt färre har problem att röra sig utomhus.

– Jag skulle säga att jag är i förhållandevis gott skick, jag har rört på mig mycket också innan jag blev pensionerad. Jag har cyklat och rört mig mycket i naturen, säger Wikstedt.

Enligt rapporten har även användningen av alkohol och mättade fetter ökat. Överlag har pensionärers matvanor ändå blivit hälsosammare.

– Jag dricker mindre alkohol efter att jag gått i pension. Jag tar gärna bastuöl och ett glas vin då och då. Mera gröt med blåbär på morgonen så håller man sig i form, säger Wikstedt med ett skratt.

Maten viktig

Flera pensionärer upplever i dag att deras hälsotillstånd är bättre än för tjugo år sedan. Kring hälften av dem som deltog i undersökningen upplevde att deras hälsa var god eller ganska god, medan ungefär en tredjedel upplevde det år 1993.

– Mina hälsovanor har egentligen inte förändrats sedan jag blev pensionerad, jag har idrottat också som yngre. Man måste göra någonting för att inte bli stel, säger Kaj Söderström.

Söderström berättar att han slutade röka för sju år sedan och att han försöker äta hälsosamt.

– Jag äter mycket fisk och sallad och jag försöker låta bli att äta korv. Man kan inte säga att jag spottar i glaset, men jag dricker ingenting starkare än vin, säger Söderström.

Statistiken släpar efter

Enligt Anna-Leena Holstila, som är forskare vid Institutet för hälsa och välfärd, THL, har pensionärernas hälsa förbättrats.

– Det kan bero på att pensionärernas förmåga att röra sig har blivit bättre, då har de bättre möjligheter att få motion. De båda stöder varand- ra.

Ändå visar rapporten att pensionärerna motionerar mindre än förut.

– Det är ganska nyligen som motionerandet minskat, så det syns kanske inte i statistiken ännu, säger Holstila.