Foto: Niklas Tallqvist

Läkemedelslager behövs för nya hotbilder

Det krävs inte längre kaos eller krig för att tillgången på läkemedel ska äventyras. Det räcker med att Europa förlorar i konkurrensen om en komponent. Frågan är om Finland kan göra annat än att kräva stora lager.

I december började läkemedlet Azamun ta slut på vissa apotek. I januari fanns det bara enstaka förpackningar kvar. Nu uppmanas receptkunderna köpa konkurrentens preparat – om de hittar ett apotek som har det i sitt lager.

Bland användarna finns patienter som genomgått organtransplantationer, reumatiker och personer som lider av tarminfektioner.

Japanskägda Leiras Takeda, som innehar försäljningstillståndet för Azamun i Finland, har inte fått några svar från den brittiska tillverkaren. Varken om orsaken till leveransstoppet eller om hur länge det väntas pågå.

– Vi är väldigt ledsna. Ibland händer det något oväntat någonstans i processen. Produktionskedjorna har blivit allt mer komplexa, säger Leiras Takedas kommunikationsdirektör Malla Hintsala.

Azamun är långt ifrån det enda läkemedlet som drabbats av leveranssvårigheter. Överprovisorn Sami Paaskoski på Säkerhets- och utvecklingscentret för läkemedelsområdet, Fimea, bekräftar att många produkter som egentligen borde finnas i apotekens hyllor av olika orsaker inte gör det.

– Just nu rör det sig om ungefär 200. Orsakerna till störningarna känner vi inte till i detalj. Vissa avbrott gäller några dagar, andra flera månader, säger Paaskoski.

Enligt Janne Maksimainen, direktör för ansvarsområdet Finland vid Orion, är leveranssäkerheten inom läkemedelssektorn fortfarande hög – men inte en självklarhet.

– De senaste åren har också vi haft utmaningar med att upprätthålla leveranssäkerheten tidvis. Våra kvalitetskrav är höga och konkurrensen hård.

Kan ersättas

Effekterna av plötsliga leveransproblem behöver inte alltid nå ända till apoteken. Om läkemedlet betraktas som särskilt viktigt har läkemedelsfabriken eller importören en lagringsskyldighet som motsvarar försäljningen under tre, sex eller och tio månader.

Listan på de över 1 500 läkemedelspreparaten som omfattas av lagen om obligatorisk lagring finns på Fimeas webbsidor. Men Azamun finns inte i den förteckningen, trots att det gäller en behandling som inte får avbrytas.

Någon katastrof för användarna väntas ändå inte uppstå den här gången. Det finns ett annat preparat med det verksamma ämnet azatioprin, Imurel.

Enligt Hbl:s källor har den tillfälliga ökningen i efterfrågan fått även Imurel att ta slut på vissa apotek, vilket kan leda till besvär för de enskilda kunderna. En patient berättar att han har uppmanats ringa runt till olika apotek och höra sig för.

Läs mer i dagens Hbl.