LEHTIKUVA / Vesa Moilanen

Finnair inleder samarbetsförhandling på tekniken

Den tekniska personalens utmarsch tvingar Finnair att ställa in flyg. Personalen marscherade ut efter att Finnair meddelat om samarbetsförhandlingar där 310 jobb är hotade.

Torsdagskvällens flyg till Peking och Soul ställdes in. På fredag är flygen Soul-Helsingfors, Peking-Helsingfors, Helsingfors-Budapest och Budapest-Helsingfors inställda. Mer information om inställda flyg finns på Finnairs hemsida.

De passagerare som har reserverat en plats på flygen erbjuds antingen ersättande flyg med andra flygbolag eller återbetalning av biljettpriset, meddelar Finnairs informatör.

Över 300 jobb hotade

Finnair inleder samarbetsförhandlingar med den tekniska personalen. Kring 310 av 900 jobb är hotade. På grund av uppsägningshotet har  anställda på Finnair marscherat ut. De återvänder på fredag klockan 15.00. 

Uppgifterna om hur många som lämnat sina jobb varierade under förmiddagen i går. Enligt Manti Väätäinen-Pereira på Finnairs kommunikationsavdelning skulle endast 100 Pro-fackanslutna ha marscherat ut. FNB:s uppgifter om att 1000 skulle ha marscherat ut bemöter hon med förvåning.

Väätäinen-Pereira kan inte garantera att Finnairs flygningar kommer att fungera friktionsfritt under utmarschen.

Passagerarna får räkna med att en del flyg blir försenade. Manti Väätäinen-Pereira säger att det kan löna sig för passagerarna att sätta in sitt mobilnummer i bokningssystemet. Information om tidtabellerna finns också på Finnairs webbplats och på Twitter.

Enligt Pro stoppar utmarschen all service som Finnairs reguljär- och chartertrafik behöver på Helsingfors-Vanda flygplats.

Resultattalko

Pros ordförande Antti Rinne skriver  på Pros webb att  Finnairs personal har sparat tillräckligt. 

Finnairs omsättning ökade 8,5 procent år 2012 och bolagets operativa rörelsevinst var 44,9 miljoner euro.

Enligt Pro har Finnairs personal sedan år 2007 deltagit i resultattalko och sparåtgärder. År 2009 gick personalen med på stabiliseringsavtal, på basis av vilka till exempel den tekniska personalen gjorde mer än hundra timmar talkoarbete per man för företaget. För ett år sedan avslöjades att det samtidigt betalades ansenliga bonusar till ledningen.

Finnair motiverar de planerade nedskärningarna med att bolaget minskade den egna flygflottan i fjol och antalet kunder som anlitar Finnairs teknik har krympt. 

Finnair har enligt bolagets operative direktör Ville Iho diskuterat planerna med representanter för personalen redan i några veckor. Ville Iho ersätter tillfälligt vd:n Mika Vehviläien som blir vd för Cargotec.  Ny vd för Finnair har tillsvidare inte utsetts.