Hbl-arkiv/ Leif Weckström

Novia och Arcada kan förlora miljoner

Novia och Arcada förlorar miljonbelopp när Undervisningsministeriet börjar finansiera yrkeshögskolorna enligt en ny modell, men de hävdar att de klarar smällen.

Yrkeshögskolan Novia riskerar att förlora 4 miljoner euro av sin finansiering då Undervisningsministeriet börjar betala skolorna för effektiv utexaminering i stället för att betala enligt antalet studerande. Färre nybörjarplatser och mindre enhetspris för studerande drabbar också skolorna.

Ministeriet skickade i går en kalkyl till alla yrkeshögskolor som visar hur finansieringen skulle förändras enligt det nya sättet att räkna. Både Novia och Arcada drabbas. Kalkylen är ändå inte jämförbar med dagens finansiering eftersom ministeriet inte har räknat med vare sig momskompensation eller svenskhetstillägg.

Skolorna utgår från att de posterna lyfts in senare. Av de 4 miljonerna Novia ändå förlorar 2014–16 har skolan redan sparat hälften genom samarbetsförhandlingar 2011. Resten, motsvarande 6,5 procent av finansieringen, måste sparas på annat sätt.

– Det blev lite lindrigare än vad vi hade räknat med, ingen dramatik för oss, säger Novias rektor Örjan Andersson efter att ha försökt göra en kalkyljämförelse.

Enligt de nya kalkylerna skulle också Arcada gå back.

– Neutraliserar jag årets finansiering från momskompensation och svenskhetstillägg är nettoeffekten minus 11,5 procent eller knappt två miljoner euro, säger Arcadarektorn Henrik Wolff.

Eftersom Arcada har skärpt sig på senare år behöver bortfallet inte bli fullt så stort.

– Vi klarar oss utan dramatiska effekter för verksamheten. På kort sikt är det ingen katastrof, säger Wolff.

Men på längre sikt och ur ett allfinlandssvenskt perspektiv flaggar Wolff för en samgång med Novia.

– Arcada har allt på plats i dag men till storleken är vi lite för små. Det behöver inte synas i undervisningen men för att ha tillräckliga resurser på sikt är vi lite korta i rocken.