Bakläxa på EU:s sjuåriga budgetram

Storleken på budgetramen godkänns, men parlamentet vill se mer flexibilitet. Därför förkastade Europaparlamentet på onsdagen EU:s sjuåriga budgetram i den form som de 27 regeringarna kommit fram till.

Budgetramen, i den nuvarade form som de 27 medlemsländernas regeringar förhandlat fram,  röstades ner i parlamentet med siffrorna 506–161. 

I praktiken innebar det att man röstade för en resolution där det konstateras att tiderna visserligen är svåra och helheten kan accepteras. Men parlamentet önskar större möjligheter att flexa mellan olika budgetområden och olika år, för att utnyttja de knappa resurserna bättre.

Parlamentet vill också komma åt underskottet och fördröjningen i betalningar som blivit en ond cirkel. Parlamentet kräver att obetalda räkningar från 2012 måste lösas först, för att nte belasta kommande budgetar i form av underskott. 

Parlamentet föreslår också en översyn av sjuårsbudgeten i halvtid. Utan en sådan skulle de som blir folkvalda under följande mandatperiod inte ha något att säga tillom alls i EU-budgeten.

I resolutionen hoppas man på fortsatta förhandlingar med rådet. Budgetramen har redan nu dragit ut på tiden. Statsminister Jyrki Katainen, som deltar i rådets toppmöte i Bryssel i morgon, säger till Yle att det i värsta fall kan innebära en övergång till årliga budgetar, vilket skulle vara en dålig lösning, enligt Katainen.

Det har bedömts att risken för det blir större ju närmare man kommer Tysklands parlamentsval i höst, som kan bromsa upp processen. Målet är ändå att sjuårsramen ska kunna godkännas slutligt av parlamentet i sommar. 

Det är första gången som den nya budgetprocessen ur Lissabonfördraget tillämpas på sjuårsramen. Processen ger parlamentet större inflytande, och parlamentarikernas vilja att visa framfötterna har varit en del av processen.