Jyri Häkämies. Foto: Lehtikuva / Roni Rekomaa

Inga nya framsteg i löneförhandlingarna

Löntagarfacken och arbetsgivarorganisationen EK kunde inte heller i dag enas om att inleda förhandlingar om en ny central löneuppgörelse.

Parterna står fortfarande långt från varandra. I båda lägren finns de som tvivlar på att man ska kunna komma överens om en central löneuppgörelse.

Mötet i dag varade bara i två timmar. Parterna enades om att träffas följande gång på torsdag.

EK håller fast vid kravet på en nollösning. Det kan facket inte gå med på.

– Vi eftersträvar en nollösning, som stöds med andra åtgärder, sade EK:s vd Jyri Häkämies till FNB.

Han ville inte uttala sig om hur sannolikt det är att en central löneuppgörelse verkligen nås.

– Det är en lång väg kvar, sade han.

Lite tid kvar

Regeringen har gett arbetsmarknadens parter tid till den 19 mars. Senast då vill regeringen ha in fackets och arbetsgivarnas förslag till en eventuell central löneuppgörelse.

Både FFC och FTFC motsätter sig en nollinje. Akavas utgångspunkt är att köpkraften hos löntagarna måste bevaras.

År 2011 tecknades ett ramavtal som omfattade två miljoner finländska löntagare. Den gången kom man överens om löneförhöjningar på sammanlagt 4,3 procent. De avtalen löper ut i höst och nästa år. I många branscher har de löneförhöjningar som man enades om den gången ännu inte förverkligats eftersom avtalen var baktunga.

EK räknar därför med att en nollösning i praktiken ändå betyder att lönerna i år stiger med drygt två procent och nästa år med 1,2 procent.

Regeringen har de senaste veckorna ökat trycket på arbetsmarknadens parter för att få dem att enas om en central uppgörelse. Om facket och arbetsgivarna lyckas komma överens om en löneuppgörelse som ökar Finlands konkurrenskraft får regeringen Katainen en andhämtningspaus och kan slippa göra impopulära skattehöjningar eller nedskärningar i välfärden.

Men det är ont om tid. Senast på fredag borde arbetsgivarna och löntagarna vara på det klara med om det är någon vits att inleda förhandlingar om en central uppgörelse.

– Vi är oense på många punkter, men nu har vi åtminstone en gemensam karta, för hur vi ska gå till väga och vilka saker som ska behandlas, sade FTFC:s ordförande Mikko Mäenpää.