Den åtalade mannen hade gjort ett hål i en väska för kameran. Foto: Lehtikuva / Polisen

Smygfilmning i duschen i tingsrätten i dag

En 40-årig man åtalas för att i smyg ha filmat flickor i ett duschrum under en orienteringstävling. Enligt åklagaren spelade den i duschrummet gömda kameran in mer än 20 flickor och kvinnor när de duschade under en stor orienteringstävling i Nummi-Pusula i juli 2011.

Häradsåklagare Antti Koivisto yrkar på villkorlig fängelsedom och böter för mannen. Smygfilmningen behandlades i Västra Nylands tingsrätt i Lojo i dag.

– Jag anser att det här fallet är ytterst klandervärt eftersom offren var barn, säger Koivisto till FNB.

Koivisto berättar att mannen gjort ett hål i en väska för kameran. Väskan hade han placerat in på damsidan genom att föra den under en presenning mellan damernas och herrarnas duschrum. Sättet på vilket mannen placerade väskan väckte uppmärksamhet och man anmälde det till arrangörerna. Kameran spelade in i nästan 1,5 timme innan polisen stängde av den.

Den åtalade orienterade medan kameran spelade in.

Mannen åtalas bland annat för spridning av pornografisk bild eller försök till det och olovlig observation. Dessutom åtalas han för olovlig avlyssning eller försök till det.

Två års avstängning

Enligt åtalet har mannen erkänt att han placerade en videokamera för att i smyg spela in damernas duschrum. Försvaret säger att det var frågan om ett infall, precis som mannen sade i rätten.

Åklagaren berättade att den åtalade inte gjort något motsvarande tidigare och det stöder delvis försvarets motivering. Men åklagaren tror inte fullständigt på förklaringen eftersom mannen virat in den gömda kameran i en socka så att den inte skulle märkas.

– Jag ser ändå att det fanns ett visst mått av beslutsamhet också. Jag vill hävda att han åtminstone funderat en aning på det här, säger Koivisto.

Ett av offren inställde sig i rätten. Åklagaren berättade att offren känt sig kränkta och att de nu är rädda för att något liknande ska hända i andra tävlingar.

Orienteringsförbundet har redan stängt av mannen från sporten i två år.

Tingsrätten ger domen i början av april.