Arkivfoto: Maarit Lehto

Skattmasen sällan intresserad av inkomster från nätloppisar

Den växande elektroniska handeln på nätet har väckt skattmasens intresse. Myndigheterna håller ett öga bland annat på nätauktioner och forum för försäljning av begagnade saker.

Överinspektör Jarmo Mielonen på Skatteförvaltningen Jarmo Mielonen säger dock att de inte är centrala för skatteövervakningen.

– Vi övervakar näthandeln precis på samma sätt som vilken loppmarknad som helst.

Enligt inkomstskattelagen är överlåtelsevinsten för vanligt lösöre som varit i eget eller familjens bruk skattefri upp till 5 000 euro per år.

– I allmänhet får man inte lika mycket för egna begagnade saker som man betalat för dem, och då blir det ingen vinst att beskatta, säger Mielonen.

Jussi Lystimäki, som är vd för loppmarknaden Tori.fi på nätet, säger att det för många är svårt att komma upp till 5 000 euro.

– Det brukar ju gå så att värdet går ner, man säljer till exempel en soffa som kostat 3 000 euro för 500.

"Skattmasen hör av sig någon gång i månaden"

Med tanke på hur mycket konsumenter köper och säljer på nätet förekommer det rätt lite fiffel. Lystimäki säger att skattemyndigheterna inte satt folk under lupp. Däremot ber polisen dem ibland att undersöka personer.

Kundchefen Tapio Luoto vid Sanoma Digital som har auktionssajten Huuto.net säger att skattemyndigheterna tar kontakt några gånger i månaden.

– All handel lämnar ett spår av parterna hos tjänstens operatör och då kan man bättre reda upp eventuella oklarheter efteråt, skriver Luoto per e-post.

Överinspektör Mielonen säger att det i näthandel alltid finns en möjlighet att det som säljs under begagnat är helt nya varor, till exempel stöldgods.

Luoto anser att det inte säljs mycket stöldgods på Huuto.net i förhållande till försäljningsvolymen. Totalt görs det cirka 270 000 affärer i månaden på sajten.
– Varje månad är det 1–3 gånger som polisen eller användare kontaktar oss med anledning av stulna varor, säger Luoto.