Foto: Tor Wennström/Större intresse. Afrika intresserar allt mera och Iina Soiri hoppas att Nordiska Afrikainstitutet ska kunna stötta både företag, organisationer och politiker att lära sig mer.

"Vi ska sluta tycka synd om Afrika"

Att vi ömkar afrikanerna och bara ser fattigdomen på kontinenten hjälper varken oss eller dem, säger Iina Soiri, som i början av mars blev Nordiska Afrikainstitutets första finländska direktör.

En stor del av världens snabbast växande ekonomier finns i Afrika och under de närmaste fem åren är det kontinentens ekonomi som kommer att vara den mest dynamiska, visar prognoser från IMF och Världsbanken.

– Afrika ändras otroligt snabbt just nu och den växande ekonomin är den allra största förändringen, säger Iina Soiri, som leder Nordiska Afrikainstitutet i Uppsala som första finländare.

Hon påpekar att det visserligen är lättare för en ekonomi att växa då man startar ända från botten.

– Men nu har tillväxten fortsatt så länge att det redan börjar betyda något.

Soiri har själv bott och jobbat i Afrika i över tjugo år, allt sedan hon som ung hörde om apartheidregimen i Sydafrika och blev aktivist. Från det har hon gått till forskare, konsult och ministerietjänsteman, specialiserad på demokrati och god förvaltning.

Ingen monolit
Soiri är optimist när det gäller utvecklingen i Afrika – och påpekar i samma andetag att det är helt fånigt att tala om Afrika som en enhet.

– Vi talar om en miljard människor i 54 länder, med hundratals språk och otaliga religioner. Att se på det som en monolit gagnar ingen, och inte heller det att vi tycker synd om afrikanerna.

Mobiltelefonerna har gjort Afrika till en del av den globala byn – antalet mobiltelefonabonnemang är lika stort som 80 procent av befolkningen.

 Läs hela intervjun i söndagems Hbl