Foto: Leif weckstrom

Kampen för könsneutral lag går vidare

Gräsrötterna ger inte upp, utan fortsätter driva en jämlik äktenskapslag. Får medborgarinitiativet Ja 2013 50 000 underskrifter behandlas det i riksdagen. Eldsjälarna har 250 000 namn som mål.

Äktenskapslag

På ett dygn hade Facebookgruppen Ja 2013 fått 30 000 gilla-markeringar. På mindre än en vecka hade man spräckt 50 000 och i dag har kampanjen också nästan 250 medlemmar samt ett tusental frivilligarbetare.
Allt det här innan det ens är möjligt att underteckna själva medborgarinitiativet, det öppnas den 19 mars. Då kan man förutom på internet bland annat underteckna det på bibliotek runtom i landet.
– Alla ska behandlas jämlikt, oberoende av till exempel hudfärg eller sexuell läggning, säger Saara Airas, områdeschef för kampanjen.

”Inget händer”

Medborgarinitiativet Ja 2013 började planeras i somras, när det allt tydligare såg ut som att lagförslaget om en jämlik äktenskapslagstiftning inte skulle gå vidare på politisk nivå.
– Det kändes som att det inte hände någonting alls, säger kampanjchef Senni Moilanen.

Trots att Kristdemokraterna krävde att skrivelsen lämnas utanför regeringsprogrammet om de ska sitta med i regeringen, trots att riksdagsledamöternas lagförslag inte lyckades få 100 underskrifter av kollegor i riksdagen och trots att lagutskottet röstade mot att behandla förslaget, orkar kampanjarbetarna tro på sin sak.

– Många har sagt att om frågan kommer upp till omröstning i riksdagen, röstar de enligt samvete, säger Moilanen.
Hur känns det att man måste ta till ett medborgarinitiativ för att driva den här frågan?

– I valet 2011 tror jag att många röstade enligt ekonomiska frågor, och inte så mycket enligt värdefrågor. Många är för den här frågan, men har inte röstat enligt den och därför syns den inte i riksdagens sammansättning, säger Saara Airas.

Likställs med lagmotion
Om medborgarinitiativet får 50 000 underskriferbehandlas det i riksdagen.

Lagen om medborgarinitiativ nämner bara tiden fram tills lagförslaget når riksdagen. Men riksdagen uppdaterar sin utskottsguide så att där sägs att ett medborgarinitiativ som undertecknats av 50 000 medborgare ska likställas med en lagmotion som fått 100 riksdagsledamöters underskrift.

Det betyder att om Ja 2013 samlar minst 50 000 underskrifter så finns det ingen grund för lagutskottet att inte behandla lagförslaget.
Förslaget har samma innehåll som den tidigare motionen, som lagutskottet valde att inte behandla, då bland annat med motiveringen att den inte samlat 100 namn i riksdagen.

Gänget bakom Ja 2013 ämnar inte avsluta sin kampanj om de samlar ihop 50 000 namn.

Målet är 250 000 namn och vägen dit ska kantas av konserter, galor och olika jippon. Kampanjen aktiverar inte folk bara i huvudstadsregionen, utan har aktiva i alla större städer med Uleåborg som nordligaste stad.

På frågan om politiker har närmat sig kampanjgänget svarar de aktiva tveksamt.

– Det har kommit förfrågningar, men vi vill poängtera att det här är ett medborgarinitiativ, säger mediechef Saija Viitala.

– Hur ska jag uttrycka mig – på det stora hela har det kommit positiv feedback från riksdagsledamöter. Också från överraskande partier, säger Senni Moilanen.