Sista färden för Hugo Chávez

President Hugo Chavez statsbegravning har inletts i Venezuela.

President Hugo Chávez statsbegravning markerar ett slut på 14 års kontroversiellt ledarskap. Men hans tid som politisk symbol är inte över och balsameringen av hans kropp väcker blandade känslor.

Svartklädda statsöverhuvuden från över 30 länder radar upp sig till högvakt kring president Hugo Chávez kista. Med tårarna rinnande ner för kinderna tog Irans president Mahmoud Ahmadinejad och Vitrysslands Alexander Lukasjenko avsked av sin gode vän.

Musik på hög volym

Men bland folkmassorna utanför militärakademin i Venezuelas huvudstad Caracas, märks ingen förstämning.

- Här finns ingen sorg! ler Juan Galinde, som passar på att läsa dagens nyheter om Chávez i kön.

Stämningen för tankarna till en rockfestival. Ur högtalarna pumpar musik på hög volym, skräp ligger i drivor under de venezolanska flaggorna och det luktar skarpt av urin bakom träd och stridsvagnar.

Många har övernattat i den flera kilometer långa kön för att få se Chávez på lit-de-parade och i gräset tas picknickkorgarna fram.

- Vi har väntat i nästan två dagar, men vi skulle väntat i hundra om det krävts! säger en uppsluppen Damarys Díaz.

För de köande markerar begravningsceremonin bara ett uppbrott i den långa väntan. För Chávez ska inte begravas utan balsameras och kommer att fortsätta visas upp för allmänheten, precis som Lenin i Ryssland och Mao Zedong i Kina, tillkännagav vicepresidenten och Chávez politiska arvprins Nicolás Maduro på torsdagen.

- Han förtjänar det verkligen. Att bevara Chávez för evigt, inte bara i våra hjärtan utan så att vi faktiskt kan besöka honom, är det bästa som kunde hänt Venezuelas folk, säger Labegun Erazo, som köat i ett dygn tillsammans med äldsta dottern.

Bredvid Bolívar

Hon, som många andra Chávez-anhängare, vill att hans kvarlevor ska läggas till vila bredvid landsfadern Simón Bolívar i Panteón Nacional.

Framstående politiker har till och med föreslagit en ändring i grundlagen för att möjliggöra flytten av kvarlevorna.

Men bland oppositionen ses förslaget som politisk manipulation.

- Det blir bara för mycket när man behandlar en människa som om han vore en gud och kallar honom en ny Simón Bolívar. Det är absurt. Allt är bara en del av en politisk kampanj för att behålla Chávezanhängarna vid makten, säger chauffören Ángel Marques, som tar en kaffe på Candelariatorget.

Turerna kring kroppen kan vara ett sätt för regeringen att befästa både sin egen status och Chávez roll som en politisk symbol, anser statsvetaren José Vicente Carrasquero Amaitre vid Simón Bolívar-universitetet i Caracas.

- Genom att mytologisera Chávez närvaro kan man göra honom till ett politiskt verktyg för att välsigna regeringens politiska åtgärder, säger han till TT.