LEHTIKUVA / Pekka Sakki

"Huvudstadsregionens hyror drar ifrån"

Regeringens bostadspolitik får just nu kritik på flera fronter. Problemen är desamma som förr: det byggs inte tillräckligt och boendet är för dyrt. Samtidigt ökade hyreskostnaderna märkbart i fjol.

– Huvudstadsregionen drar ifrån resten av landet och är i en klass för sig, säger aktuarie Martti Korhonen vid Statistikcentralen.

Enligt färska siffror steg bostadshyrorna i fjol i genomsnitt med 3,7 procent. Inom huvudstadsregionen steg hyrorna för de fritt finansierade bostäderna klart över medeltalet – med 4,7 procent. I övriga Finland steg hyrorna under samma period med 3,2 procent.

– Om vi jämför med resten av landet har huvudstadsregionen nästan dubbla boendekostnader, säger Korhonen.

I huvudstadsregionen var den genomsnittliga hyran per kvadratmeter för fritt finansierade bostäder 15,33 euro och i övriga Finland 10,36 euro. Skillnaden kan också uttryckas som att om man flyttar till huvudstadsregionen från annan ort ska man vara beredd på en 48-procentig hyreshöjning.

Enligt Vuokraturva som är marknadsledare inom hyresförmedling är utvecklingen på hyresmarknaden speciell just nu.

– Trycket och efterfrågan efter små bostäder är enormt, medan stora hyresbostäder till och med kan vara svåra att hyra ut, säger Vuokraturvas styrelseordförande Timo Metsola.

Trots den stora efterfrågan på småbostäder har prisstegringen, enligt Vuokraturva, avtagit något efter årsskiftet.
– Det är möjligt att vi närmar oss det absoluta pristaket för enrummare när de i dag kan kosta upp till 1000 euro, säger Metsola.

Hur hyres- och bostadsmarknaden utvecklas i år ändå svårt att förutspå på grund av det mycket osäkra marknadsläget.
– Man kan säga att Italiens regering för tillfället har större makt än Finlands regering när det kommer till boendepriser, säger Metsola.

Oppositionen interpellerar
En samlad opposition lämnade i går in en interpellation mot regeringens bostadspolitik. Enligt interpellationen lovade bostadsministern både flera bostäder och billigare boende, men löftena har inte blivit fyllda.

Centern, Sannfinländarna och Vänsterpartiets utbrytargrupp efterlyser därför åtgärder för billigare hyresboende och reparationsbyggande. Oppositionen vill också ha åtgärder för att öka de privata hyresbostädernas antal. Så långt som att sänka kapitalskatten för hyresintäkter vill oppositionen inte gå.

Det är ändå precis vad förbundet för Finlands hyresvärdar vill att regeringen ska göra.
– Regeringen har helt glömt bort att 265 000 av hyreslägenheterna i dag är i privat ägo, säger ordförande Jouni Lehtinen.

Enligt förbundet fokuserar regeringens politik i alltför hög grad på hyresboendebyggande som får understöd. Detta trots att det skulle finnas enorm potential på den privata sidan.
– Om beskattningen av kapitalinkomsten för nybyggda hyresbostäder tillfälligt skulle sänkas till 15 procent, kunde det ge både ökade inkomster och nya hyresbostäder.

En ökning i privata hyresbostäder på 5 procent motsvarar nästan 13 000 nya bostäder. Siffran kan ställas mot att det sammanlagt i hela landet i fjol började byggas 1 200 understödda aravabostäder.
– Med tanke på att arbetslösheten inom byggnadsbranschen är 20 procent ligger åtgärden i allas intresse. Den sysselsättande effekten kunde uppgå till 42 000 årsverken, säger Lehtinen.