Foto: Susanna Vainioranta

Tuberkulosen sägs vara under kontroll

De 140 elever som utsatts för smittsam tuberkulos vid vuxengymnasiet i Eira undersöks. Lungtuberkulosen hör till de varianter som relativt lätt kan behandlas.

Helsingfors stads epidemiolog Hannele Kotilainen avslöjar inga detaljer om den smittade eleven vid Eiran aikuislukio i Helsingfors.

Eftersom det handlar om ett vuxengymnasium kan eleven vara allt mellan sexton och sextio år gammal.
– Vi kan bara meddela att det rör sig om lungtuberkulos som smittar via luftvägarna, och att vi kartlagt ungefär 140 personer som exponerats för bakterierna.

Kotilainen ser ingen orsak till oro. För att befinna sig i riskzonen krävs upprepad exponering.

– När den smittade hostar sprids många bakterier i luften. De är lätta och kan sväva omkring i ett rum i flera timmar.

Därför är sannolikheten för att bli smittad större om man regelbundet varit i samma klassrum än om man till exempel råkar sitta bredvid en tuberkulospatient på tåget till Rovaniemi.

Enligt Kotilainen har man ännu inte utrett varifrån den aktuella smittan kommer, men det handlar i vilket fall som helst om en variant som kan behandlas med mikrob­läkemedel.

Bland annat världshälsoorganisationen WHO har varnat för multiresistenta former av tbc. Bara en bråkdel av de runt trehundra årliga tuberkulosfallen som uppdagats i Finland har hittills utgjorts av en svårbehandlad variant.

Mest utsatta för tuberkulos är barn under tio år. Hälften av dem som exponeras insjuknar, jämfört med 10 procent bland de vuxna. Det kan dröja flera år från att man smittas tills sjukdomen bryter ut, och först då kan man smitta andra.

Få vaccineras
Tidigare fick alla nyfödda i Finland BCG-vaccin, mer känt som ­calmettevaccin, som ger ett skydd mot de värsta formerna av tuber­kulos. Skyddseffekten avtar med åren. Från 20-årsåldern kan man enligt Kotilainen räkna med att vaccinet inte längre har någon effekt.

Sedan hösten 2006 är det bara nyfödda som hör till speciellt utsatta grupper som får calmettevaccinet i Finland. Dit hör barn till föräldrar som har haft sjukdomen eller vars föräldrar kommer från ett land med hög tuberkulosförekomst – samt barn som inom det närmaste året ska bo över en månad i ett sådant land.

Trots att Hannele Kotilainen säger att helsingforsarna inte behöver oroa sig när myndigheterna slår larm om tuberkulosfall i en skola, vill hon inte sopa hotbilderna under mattan.

– Jag tycker att man noga bör överväga huruvida man ska resa med barn till länder med hög tuberkulosförekomst. Många åker till Asien, och till exempel Indien är ett verkligt högriskland.