Nya Schengen-medlemmar får vänta

EU-länderna ska i slutet av året åter ta ställning till Rumäniens och Bulgariens medlemskap i Schengen-samarbetet.

På torsdagen kunde justitie- och inrikesministrarna på ett möte i Bryssel bara konstatera att länderna inte kan enas om medlemskapet. Bland annat Finland och Tyskland hade nämligen på förhand meddelat att de motsätter sig de nya medlemmarna.

Inrikesminister Päivi Räsänen (KD) sade sig ändå hoppas att de två länderna så snart som möjligt kan komma med i samarbetet. Finland kan dock stödja medlemskapet först när EU-kommissionen gett klartecken om att länderna gjort framsteg i kampen mot korruption och kriminalitet. Nästa utvärdering görs i slutet av detta år.

– Det vore önskvärt att alla EU-länder kan ansluta sig till Schengenområdet. De här länderna har både rätt och skyldighet att göra det. Jag hoppas det sker så snart som möjligt.

Ministrarna inledde på mötet också en debatt om den planerade reformen av EU:s gränsbevakning. EU-kommissionen kom med ett förslag om reformen förra veckan. Den ska göra trafiken inom EU smidigare och öka säkerheten.

Finland hoppas särskilt att reformen är till hjälp för den ständigt ökande trafiken över östgränsen. Om planerna på visumfrihet mellan EU och Ryssland blir verklighet behövs det nya hjälpmedel inom gränskontrollen. Finland och en del andra länder önskar ett gemensamt datasystem för att kontrollera dem som passerar EU-gränsen.