Colourbox/Hbl-Arkiv

Super kräver absolut maxstorlek för dagisgrupper

Det är ansträngande för både barnen och personalen att dagisgrupperna ständigt är för stora.

Problemet är vanligt. I en enkät som beställts av närvårdarfacket Super svarade 60 procent av dagvårdarna att det varje vecka går fler barn per anställd på dagiset än vad som tillåts i förordningen om saken. En fjärdedel sade att maxgränsen för antalet barn per vårdare överskrids dagligen.

Nästan 95 procent av dagvårdarna ansåg att ett maximum för gruppstorleken måste slås fast i den lag om förskolepedagogik som just nu är under beredning.
Enligt Super ska en grupp för under tre år gamla barn inte få omfatta fler än tio barn. Grupperna för större barn kan enligt facket få omfatta upp till 18 barn.

Piska eller morot?

Den främsta orsaken till kravet på en maxstorlek är att man inte kan ge barnen den uppmärksamhet de behöver i de nuvarande dagisgrupperna.
– I allt för stora grupper råder djungelns lag. Högljudda och vilda barn får all uppmärksamhet medan de snälla och tysta drunknar i massan, säger Supers ordförande Silja Paavola.

När grupperna är stora kan det också vara svårt för personalen att upptäcka mobbning bland barnen. Det kan också leda till fler gräl och på så sätt kan barnens säkerhet äventyras.

Dessutom sprids smittsamma sjukdomar lätt i stora grupper.

Paavola tror inte att man kan begränsa gruppstorleken utan hot om ekonomiska sanktioner.

– Sanktionerna kan bestå av vite eller nedskärning i statsandelarna. Ännu bättre vore det att belöna kommuner som uppfyller kriterierna, säger Jussi Salo som leder fackets utvecklingsenhet.

Dagvårdarna vill också väcka debatt om den subjektiva rätten till dagvård. Enligt Super borde man bara ha rätt till dagvård på deltid om åtminstone en förälder stannar hemma och är frisk. Barnskyddsaspekterna måste dock alltid beaktas.

Dagistanterna känner till föräldrar som för barnen till dagis varenda dag året runt.
– För barnen kan en inrutad dag på dagis jämföras med arbete. Att stanna hemma är en ledighet, säger Paavola.

Supers enkät besvarades i november av 1 200 fackmedlemmar inom dagvården.