Anthis Pitsikaki, Myriam Roussou, Emilia Eriksson och Cecilia Lintuluoto ägnar sig åt kulturutbyte på snönivå. Foto: Vidar Lindqvist

Grekiska ungdomar möter exotisk snö

Resande vidgar vyerna och för de tjugo grekiska ungdomar från Leros som i veckan hoppade i vaken i Ekenäs svider det kalla vattnet gott i minnet en lång tid framöver.

– Jag trodde att ni skulle äta renar, men det är ju vanlig mat i lite annan form ni äter, säger Anthi Pitsikaki, som förundrar sig över att finländarna bjuds på gratis skolmat. Så är det inte på Leros.

Ekenäs gymnasium och gymnasiet Agia Marina deltar tillsammans i ett tvårigt EU-finansierat Comeniusprojekt.

– Vi var på Leros i oktober och nu kom de på svarsbesök till oss, säger Emilia Eriksson, som går på i årskurs 2.

I Grekland fick Ekenäsungdomarna lära sig grekiska danser, baka bröd och spela teater och dessutom se hur skolan där fungerade.

– De har inte alls lika mycket teknisk utrustning som vi och deras klassrum var ganska små. Det var en rolig vecka. Grekerna är så öppna och sociala och väldigt gästvänliga, säger hon.

De finländska eleverna bodde hos familjer och under svarsvisiten bor nu flickan från värdfamiljen hos Emilia. Både Emilia och kompisen Cecilia Lintuluoto är lite rädda för att de grekiska gästerna skall bli uttråkade då de måste följa med på så många lektioner som de inte förstår ett skvatt av.

Men det behöver de inte vara.

Grekerna gillar den luftiga skolan och har fått lära sig en hel del om både Finlands historia och det finländska skolsystemet och har haft lektioner i både engelska och matematik.

– Ni får ha mobiltelefoner i skolan. Det får inte vi, säger Anthi Pitsikaki.

Grekerna är fascinerade av snön.

– Står vi på havet nu? undrar Myrian Roussou och gör stora ögon.

De fyra flickorna rullar skrattande några bollar till en snögubbe nere vid sandstranden innan det är dags att hoppa i vaken.

Vid Simmis, där vinterbadarna håller till och där det i dag också bjuds på bastu, hörs glada skratt och skrik. En efter en hoppar de grekiska ungdomarna i vaken kippande efter andan. Väl uppe igen springer de lyckligt skrattande in i bastun, som också är en ny upplevelse för dem.

– Mycket uppfriskande. Jag tänker gå i en gång till, säger Georgia Vasilikou.

För de grekiska ungdomarna är Finland mycket exotiskt.

– Ni har så mycket träd och er skärgård ser så annorlunda ut. Jag skulle gärna komma hit på sommaren också, säger Myriam, efter att ha sett en skärgårdsfilm på Naturrum.

Lite bekanta är de med vårt land tack vare Christine Schildt. Hon och hennes avlidne make författaren  Göran Schildt har haft ett hus på ön i årtionden.

– Ja, Leros är en liten ö med bara 8 000 invånare, så alla känner alla. Vi har hälsat på i hennes hus. Hon är mycket vänlig och social och väldigt stolt över sin man, säger Anthi.

Det grekiska inslaget i stadsbilden i Ekenäs utökas ännu mera i veckan då kulturföreningen Artemis, också från Leros, besöker staden på inbjudan av Villa Schildt.

Christine och Göran Schildts stiftelse har i flera år verkat för att ut-öka samarbetet mellan dessa två länder med samma färger i sina flaggor och Artemis besökte senast Ekenäs sommaren 2010.

Det blir ett digert program med konserter och besök på Musikinstitutet Raseborg och dansskolan Hurja Piruetti. Med på resan följer den kände kompositören Yorgos Delphis.

De grekiska gymnasieeleverna och Artemis besöker också Helsingfors och uppträder på G 18 på måndag.

För övrigt får också kulturbärarna stifta bekantskap med den finska naturexotiken.