Experter vill ha 30 vårddistrikt

Social- och hälsovården ska i framtiden delas in i områden som är mind­re än dagens sjukvårdsdistrikt, anser en expertgrupp.

Enligt uppgifter till FNB kommer expertgruppen på fredag att föreslå att ansvaret delas upp mellan 30–40 områden. Ett område kan bestå av ett antal mindre kommuner eller av en större stad. I dagsläget finns det 20 sjukvårdsdistrikt.

Den källa som FNB talat med vill inte uttala sig med namn, eftersom all information som går ut till pressen ska skötas av Social- och hälsovårdsministeriet.

Besked om en vecka

Expertgruppen har rest omkring i regionerna för att få en bättre överblick av situationen.

Gruppens slutrapport offentliggörs på fredag och då väntas en karta över de föreslagna områdena. Kort därefter blir det en remissrunda där kommunerna kan ta ställning till rapporten.

Många av de inblandade parterna anser att expertgruppens rapport kommer för sent. Kommunerna har samtidigt satt sig in i ett lagförslag och ska ta ställning till en strukturlag senast på torsdag om en dryg vecka. I går hade 14 kommuner redan tagit ställning i den frågan, utan att invänta rapporten.

Enligt den nya lagen ska alla kommuner offentligt berätta om vilka andra kommuner de planerar fusioner med. Det ska göras före slutet av november.