Foto: Cata Portin

Rinne tror inte på återhållsamhet

Fackförbundet Pros ordförande Antti Rinne vill avråda arbetsgivarna från att hoppas på en noll-linje i höstens förhandlingar.

– Så som det skvätter pengar om företagen är det orealistiskt att tro att löntagarna skulle nöja sig med en återhållsam lönelinje, säger Antti Rinne (SDP). Han hänvisar till uppgifterna om att börsbolagen nu kommer att dela ut åtta miljarder euro till sina ägare.
– Vi har ju också sett hur direktörernas löner stiger i takt med att de avskedar folk.
Inom Pro har man gjort kalkyler om att lönerna borde stiga med minst 2,5 procent för att köpkraften skall kunna tryggas.
– Nu återstår det ännu sju månader tills våra första avtal löper ut, konstaterar Antti Rinne.
Om utsikterna inom ekonomin förbättras räknar facket med att löneutrymmet ökar.
Fackledaren Rinne tror inte att Finlands Näringsliv EK kommer att lyckas i sitt uppsåt att koordinera avtalsförhandlingarna i höst.
– Det blir ganska många strejker om EK tror att de skall kunna koordinera förhandlingarna.
Från EK:s sida har man redan deklarerat att det är den öppna sektorns sak att ange tonen i förhandlingarna i höst. I så fall skulle det bli teknologiindustrin som spikar lönelinjen.
– År 2007 var det tänkt att teknologiindustrin skulle utgöra löneankare.
– Den gången blev påslagen inom metall nio procent medan IKT-sektorn nådde upp till 14 procent i lönehöjning, påpekar Antti Rinne.
Arbetsgivarna borde vara medvetna om att en central uppgörelse är billigare lönemässigt än förhandlingar på förbundsnivå.
– Det är vårt eget gängs intressen som styr när vi förhandlar på förbundsnivå, säger Antti Rinne.