Foto: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Näringsminister Vapaavuori sågade Sannfinländarnas industripolitik

Näringsminister Jan Vapaavuori (Saml) sågade Sannfinländarnas industripolitik när han i dag svarade på Sannfinländarnas interpellation om det uteblivna lånet på 50 miljoner euro till STX-varvet i Åbo.

– Sannfinländarna verkar anse att det är rätt att de koreanska kapitalisterna får njuta av varvets vinster, om sådana skapas, medan att de finländska skattebetalarna får svara för förlusterna, säger Vapaavuori.

Näringsministern hade grävt fram Sanfinnländas skuggbudget från i höstas. Enligt Vapaavuori stöder inte heller den en satsning på den finländska varvsindustrin.

– I er egna skuggbudget föreslår ni att företagsstöden ska skäras ner med 200 miljoner euro. Ni hänvisar till en utredning som föreslår att varvsstöden ska avskaffas.

Regeringen är inte beredd att stöda företag som har ekonomiska problem. Enligt Vapaavuori var STX kapitabehov i själva verket betydligt större än 50 miljoner euro.

– Det är också klar att om vi hade öppnat stödkranen för STX så hade vi fått en flod av liknande ansökningar från andra företag, säger Vapaavuori.

Sannfinländarnas gruppanförande hölls av riksdagsman Jari Lindström. Han säger att regeringen misslyckats med sitt viktigaste näringspolitiska beslut.

– Regeringen kommer aldrig att få en liknande chans. Med en 50 miljoners insats kunde regeringen ha försäkrat att 12 000 jobb bevaras i Finland.

Sannfinländarna föreslår att regeringen får misstroende.