Det som skulle ha varit ett helt normalt kardinalmöte blev i går en världsnyhet då påven Benedictus XVI meddelade om sin avgång. Foto: LEHTIKUVA / AFP PHOTO/OSSERVATORE ROMANO

Vatikanen lovar ny påve till påsk

Påven Benedictus XVI har drabbats av flera hälsoproblem under de senaste åren. Ändå kom hans avgångsbesked som en överraskning för många katoliker.

Påven Benedictus XVI avgår. Det meddelade den 85-årige påven själv i går vid vad som skulle ha varit ett helt vanligt kardinalmöte. Som huvudskäl anger påven att hans krafter för att klara av att leda katolska kyrkan nu sviker.

– Kära bröder, efter att flera gånger ha rådfrågat mitt samvete inför Gud har jag kommit till insikten att jag på grund av hög ålder inte längre har den kraft som behövs för att kunna fortsätta att vara påve, sade Benedictus XVI till de kardinaler som samlats i Vatikanen.

Påven meddelade att han kommer att avgå den 28 februari och att påveämbetet då blir vakant. En konklav kommer att utlysas där en ny påve kommer att väljas.

Nyheten som berör 1,2 miljarder katoliker är unik och gick världen runt på några minuter. En påve sitter på livstid när han är vald och avgår inte. Senaste gången var Gregorius XII år 1415. Kardinalskollegiets ålderman Angelo Sodano kallade nyheten för ”en blixt från en klar himmel”.

Märklig nyhet

30 minuter efter nyheten är Petersplatsen nästan tom på besökare. Himlen är blygrå och morgonens regn har precis upphört. Merparten av människorna på det enorma torget är utländska turister. De tittar oförstående när vi frågar vad de tycker om påvens avgång. Flera tror att vi skämtar. Francisco, en franciskanermunk från Ecuador rynkar pannan. Han drar sig undan utan att säga ett ord.

Universitetsläraren Filippo Vari och hans familj bor i närheten.

– Så fort vi hörde detta valde vi att komma hit. För att visa att vi är nära den helige fadern i detta ögonblick, säger han.

Dottern Pia Maria Benedetta är två år och döptes för något år sedan av Benedictus XVI i Sixtinska kapellet. I handen håller hon en gul ballong på vilken föräldrarna skrivit ”Papa ti amo” (Jag älskar påven).

Hennes österrikiska mamma Therese har skrivit ”Vater wir sind an deine Seite” (Fader vi är på din sida).

Familjen Casella var uppe i Peterskyrkans kupol när svärmor ringde från Sicilien och talade om nyheten, berättar Irene Casella.

– En märklig nyhet. Vi trodde att hon skämtade. Lite senare i souvenirbutiken uppe på Peterskyrkans tak såg vi att teven stod på med extrautsändning. Då förstod vi att det måste vara sant, säger maken Dario.

Talade tidigare om avgång

Greg Burke, som i dag är Vatikanens mediestrateg, bekräftar att bara ett fåtal personer kände till att påven skulle avgå. Bland dessa var Tarciso Bertone, som fungerar som Vatikanens premiärminister, samt påvens privatsekreterare Georg Gänswein. Påvens äldre bror, Georg Ratzinger, även han präst, förklarade ”att detta är ett beslut som påven fattat för flera månader sedan”.

Avgången spädde givetvis på ryktet om att påven skulle vara allvarligt sjuk. Innan Joseph Ratzinger blev påve hade han en lindrig hjärnblödning och en liten propp som försämrade synen på ena ögat. Det har talats om hjärtproblem och under senare år har man ofta kunnat se hur assisterande präster vid hans sida inte bara räckt en hjälpande arm, utan bokstavligen lyft påven uppför trappstegen till högaltaret.

I förrgår höll dock påven som vanligt sin söndagsbön och gav de troende på Petersplatsen sin välsignelse. Då fanns inga tecken på onormal trötthet.

Fullständigt oväntad är ändå inte Benedictus XVI:s avgång. I den intervjubok som påven gjorde 2010 med den schweiziske journalisten Peter Seewald svarar han så här på frågan om en påve kan avgå:
”När en påve klart inser att han fysiskt, psykiskt och andligt är ur stånd att sköta de uppdrag som hör till hans ämbete, då har han rätt och under vissa omständigheter också en plikt att träda tillbaka.”

På en fullsatt presskonferens förklarade Vatikanens presstalesman Federico Lombardi att konklaven som skall välja Benedictus efterträdare kommer att äga rum under mars månad. Alla kardinaler som är under 80 har rätt att delta i omröstningen.

– Till påsk kommer vi säkert att ha en ny påve, sade Lombardi.

Efter två utländska påvar hoppas många i Italien på att det återigen blir en italienare. Bland favoriterna finns Angelo Scola, 71, i Milano, den yngre Mauro Piacenza eller Vatikanens kulturminister Gianfranco Ravasi, 70. Om det för första gången skulle vara dags för en påve från Afrika nämns kardinal Peter Turkson, 63, från Ghana som favorit.