Patienter berättar om lång väntan på vård i Esbo

Nästan 20 personer svarade på Hbl:s upprop om berättelser från vårdkön i Esbo. Av dem har nästan hälften väntat över den lagstadgade tiden som är tre månader till en hälsostation. Några har väntat omkring fem månader.

– Det borde inte få hända, säger social- och hälsovårdsnämndens ordförande Johanna Värmälä (SDP).

Några har väntat bara några veckor, några fick tid inom tre månader medan cirka hälften väntat för länge. Den längsta väntetiden är närmare sex månader till en hälsostation i Esbo. Det verkar som om det var svårast att få tid till regelbundna laboratorieprov och regelbundna hälsokontroller som patienterna uppmanats till av läkare.

Johanna Värmälä säger att hon redan länge antagit att statistiken var felaktig då hon kontaktats av personer som inte fick tid inom gränsen för vårdgarantin. Samtidigt uppgav Esbo stad att staden håller sig inom gränsen för vårdgarantin.

– I juli 2012 behandlade vi regionförvaltningsverkets rapport där de påpekade att läkarna i Esbo måste skapa tider i datorn för en längre period än sex veckor så att sköterskorna har tider att ge. Vi krävde då att tider skall ges åt dem som behöver dem. Vi diskuterade på nytt frågan nu i januari och krävde igen att tider skall ges till patienterna och att uppföljningen görs så att man kan lita på den, säger Värmälä.

Enligt omsorgsdirektör Juha Metso har Esbo hållit sig inom vårdgarantin.
– Det är klart att vi inte är nöjda med vården och vi försöker inte förklara bort det. Vi har gjort kraftansträngningar för att ändra situationen till det bättre men vi har ändå haft den uppfattningen att vi agerar inom ramen för vårdgarantin. Det har förekommit motstridiga uppgifter om att 2000 personer skulle ha väntat för länge, men enligt vår uppfattning är det inte så, säger Metso.

Men patienterna berättar om långa väntetider. Läs historierna i dagens HBL.