ngen dramatik. Påvens hjärtoperation för tre månader sedan var ett rutiningrepp, säger Vatikanens presstalesman Federico Lombardi.

”Från korset stiger man inte ner”

Påvens avgång delar Italien. Från traditionellt håll ses det som att han smiter från sitt kall att vara Kristi ställföreträdare på jorden. Reformvänliga röster talar i stället om modernisering och ett mer mänskligt påveämbete.

Vatikanstaten
Dagen efter att Benedictus XVI överraskat en hel värld genom att meddela att han avgår den sista februari är tidningarna fulla med kommentarer. Berlusconis konservativa tidning Il Giornale har rubriken ”Påven stiger ner från korset” följd av ett gigantiskt ”AMEN”.

Jämförelsen med föregångaren Johannes Paulus II, som framträdde även när han var så svårt sjuk att han inte längre kunde tala, blir ofrånkomlig. Den förre påvens sekreterare, den polske kardinalen Stanislaw Dziwisz, gör den jämförelsen med kommentaren: ”Från korset stiger man inte ner.”

La Repubblicas chefredaktör Ezio Mauro kallar avgången för ”den moderna världens sätt att tränga in i en 2 000 år gammal institution”. En påve sitter inte längre nödvändigtvis på livstid. Hur detta kommer att påverka konklavens 117 kardinaler som nästa månad skall välja katolska kyrkans 266:e påve återstår att se. I en ledare skriver La Repubblica att efter Benedictus avgång kommer ingenting att vara sig likt inom katolska kyrkan.

Ulla Gudmundson är sedan drygt fyra år Sveriges ambassadör vid Vatikanen. Hon ser också Benedictus XVI:s aviserade avgång som en öppning till modernare kyrka.
– Under sin tid som påve har Benedictus visat självkritik och sagt ”oj, det här blev fel” eller ”så skulle vi inte ha gjort”, till exempel i samband med Williamson-affären (biskopen som öppet förnekade att Förintelsen någonsin ägt rum).

 – På ett närmast paradoxalt sätt har Benedictus, inte genom sina uppfattningar, men genom sitt sätt att vara påve och genom beslutet att avgå, avdramatiserat och gjort påveämbetet mer mänskligt, säger Ulla Gudmundson.

Regissören Nanni Moretti har varit journalistiskt högvilt i Italien. Hans film Vi har en påve från 2011 har nu fått ett drag av profetia. För den handlar om en kardinal som blir vald, men som känner att han

inte klarar av att vara påve. Han flyr sin väg och kommer till sist tillbaka, men bara för att avgå.

– Vad skall jag säga? Att jag har varit duktig? Det händer faktiskt ibland att handlingen i en film blir verklighet, säger en mycket generad Nanni Moretti intervjuad i La Repubblica.

Batterierna byttes ut
I går kom näringslivets tidning Il Sole 24 Ore med avslöjandet att påven genomgått en hjärtoperation för tre månader sedan på en klinik i Rom. Enligt tidningen behövde påvens pacemaker bytas ut. Operationen som utfördes av påvens hjärtläkare Lui- gi Chiariello skall ha gått helt utan problem. Påven återhämtade sig omedelbart och behövde inte ställa in några framträdanden.

– Batterierna i den pacemaker som påven har sedan länge behövde bytas. Det rör sig om ett rutiningrepp, som inte haft någon som helst betydelse för påvens beslut att avgå, sade Vatikanens presstalesman Federico Lombardi vid en presskonferens.

Europas största dagstidning, tyska Bild, ifrågasätter i en artikel om påven verkligen avgår på grund av hälsoskäl. Tidningen menar att det i stället kan röra sig om en sammansvärjning för att få bort Joseph