Foto: EPA/Alessandro Di Meo

Blixten saga eller sanning?

Är det möjligt? Bara några timmar efter att påven avgått blixtrar det till över Peterskyrkan i Rom. Ett budskap från högre makter – eller bara fejk?

På alla stora internationella nyhetssajter rullas nu en bild eller videosnutt upp med en vit blixt rakt över Peterskyrkans kupol. Sannolikheten för att detta verkligen skall inträffa är oerhört liten. Snarare är det mera sannolikt att det är fråga om en bluff.

Videosnutten på BBC körs om och om igen i stället för att man som normalt filmar någon sekund före och någon sekund efter blixten. Nu ser stillbilden och videobilden likadan ut.

– En sådan här bild har en otrolig symbolisk kraft, som kan tolkas antingen som ett positivt eller negativt budskap från ovan, alltså att det var ett felaktigt, alternativt bra beslut av påven att avgå, säger Hans Paul, pensionerad fotograf på Hbl.

Han har sysslat med att diskutera etik och bildmanipulation i 25 år och var den första i Finland som insåg riskerna med digital bildbehandling.

Han tycker att blixten ser konstig ut och är väldigt kritisk.

– Religiösa människor kan tolka den som ett bevis på guds existens och använda den i manipulerande syfte. Alla har inte kapacitet att läsa bilder kritiskt.

Om bilden är sann tycker han att det är konstigt att den kom ut först på tisdagen, fastän den påstås vara tagen lite före kl. 18 samma kväll påven avgick.

– Det är också underligt att inget stort medium har ifrågasatt bildens äkthet. Det måste man ju göra för att inte vilseleda läsarna. Varför har ingen intervjuat fotografen eller pratat med folk på Petersplatsen på måndagskvällen?

Första gången Hans Paul hajade till för en bild var under de olympiska vinterspelen i Calgary 1988.

– Då publicerade Aamulehti en bild där staden Calgary, Klippiga bergen och OS-stadion fanns bredvid varandra och ovanför svävade Matti Nykänen. Jag insåg att det var något lurt med det här och visst, de hade klippt ihop bilden av tre olika foton, säger Hans Paul.

Ett annat fejkat foto som valsade runt världen var av prinsessan Diana med en tår i ögonvrån.

– Hon och Charles hade grälat och nu passade en sådan här bild in som bevis på det.

Hans Paul anser att det är viktigt för var och en att förhålla sig kritiskt till det man ser.

– Måtte blixten slå ner i mig om mina misstankar gällande blixten och Peterskyrkan är ogrundade, säger han.

Ekenäsborna Susann Nordman och Peter Nyberg råkar befinna sig på semester i Rom och är precis på väg in i Peterskyrkan när Hbl får tag på dem.

– Det regnade och åskade faktiskt på måndagskvällen, säger Peter Nyberg, som nu första gången hör talas om bilden.

– Som turister har vi inte följt med nyhetssändningarna så noga. Vi har varit på Vatikanmuseet hela dagen. Jag läste om påvens avgång på nätet i Västra Nyland, säger han.